Grüner Veltliner

Původ a historie:

Grüner Veltliner neboli Veltlínské zelené je původní autochtonní odrůdou, která pochází přímo z Rakouska, konkrétně z Niederösterreich, zřejmě z okolí vinařského městečka Retz. Genovou analýzou bylo v roce 2007 v Klosterneuburgu zjištěno, že mateřskou odrůdou je v tomto případě Tramín a otcovskou odrůdou starobylý St. George z Burgenlandu. Vetlín pak vznikl jako jejich samovolný kříženec. Německé jméno Grüner Veltliner je poměrně mladé, poprvé bylo použito v roce 1874 v knize „Sortenampelographie“ od ředitele vinařské školy v Klosterneburgu Wilhelma von Babo. V 18. století byla odrůda nazývána Weissgipfler, až do roku 1930 přetrval v některých regionech název Grünmuskateller. Dnes už se až na výjimky používá název Grüner Veltliner.

Rozšíření:

Veltlínské zelené je nejrozšířenější rakouskou odrůdou vůbec, s dnešními 13 518 hektary pokrývá téměř třicet procent celkové plochy vinic v Rakousku. Nejvíce zastoupený je v Dolním Rakousku, konkrétně ve Weinviertlu, Kamptalu, Kremstalu, Wachau, Traisentalu a Wagramu. Najdeme ho ale v i ve Vídni a v severních oblastech Burgenlandu. Zajímavostí je, že od roku 1999 do roku 2009 se plocha osázená Velltínem zmenšila o 22%. Myslím, že hlavní podíl na tom bude mít změna struktury pěstovaných vín hlavně v Burgenlandu a v teplejších oblastech, kde dochází k nárůstu výsadby modrých odrůd.

Vzhled a pěstování:

Veltlín je ozdoben středně velkými až velkými listy, které narůstají do pětilaločnatého tvaru s hlubokými výkroji. Hrozen dozrává do středně velké až velké velikosti, kromě hlavní části má i nejčastěji dvě postranní křídla. Bobule jsou kulaté až oválné se středně silnou slupkou a téměř bezbarvou dužinou. Veltlín je středně odolný proti zimním mrazům, ale bohužel špatně snáší jarní mrazíky. Tato odrůda miluje polohy náročné na slunko a teplo plus vyžaduje vzdušnost. Nejraději má hluboké, výživné půdy, na vápencovém podloží spíše trpí. V současné době je trendem redukce hroznů, což považuji za správný krok směrem k vyšší kvalitě výsledného vína.

Styl vína a párování s pokrmy:

Škála výsledného produktu z odrůdy Grüner Veltliner je velice široká, můžeme ho ochutnat jako mladé a jiskrné víno v rakouských Heuriger, kdy jeho svěžest láká k párování s typickými pokrmy pro Heuriger jako jsou různé šunky, salámy, sýry tipu Liptauer, sulci apod. Veltlín může být ale i tělnatější a atraktivnější, v tom případě doprovodí dobře sladkovodní ryby a pokrmy klasické vídeňské kuchyně jako jsou telecí řízek nebo Taffelspitz.

Charakteristika vína:

Společným znakem je jakási „pepřovitou“ ve vůni a v chuti, která je žádoucí jak u mladých, tak i u zralejších vín. Dále můžeme ve víně rozpoznat tóny jablek nebo peckovitého ovoce, vždy doprovázené příjemnou kyselinkou. Zralá vína v kategorii Reserve nebo Smaragd ve Wachau se vyznačují náznaky tropického ovoce a medu.

Nejznámější vinaři:

Přehled vinařů, kde můžete ochutnat skvostný Grüner Veltliner. Samozřejmě najdete i desítky dalších, kteří Veltín také umí, doporučuji vydat se do vybrané vinařské oblasti a ochutnávat přímo na místě.

Wachau: Leo Alzinger, Domäne Wachau, Hirtzberger, Holzapfel, Jäger, Jamek, Karl Stierschneider, Knoll, Prager a Tegernseerhof Familie Mittelbach

Kremstal: Dockner, Malat, Nigl, Proidl, Salomon- Undhof a Winzer Krems

Kamptal: Aichinger, Allram, Bründlmayer, Dolle, Eichinger, Schloss Gobelsburg, Huber Armin, Jurtschitsch, Loimer a Topf.

Traisental: Neumayer a Huber Marcus

Wagram: Fritsch, Stift Klosterneuburg, Kolkmann, Letrh a Ott.

Weinviertel: Bannert, Diem, Fidesser, Groiss, Hagn, Graf Hardegg, Pfaffl, Pleil, Prechtl, Schuckert, Seher a Taubenschuss

Vídeň: Cobenzl, Edlmoser, Mayer am Pfarrplatz a Wieninger

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en