Houbová sezóna je v plném proudu, tak vám nabízím skvělý recept na liškový guláš. Lišky neboli kuřátka jsou poměrně vzácnou a gastronomicky ceněnou houbou. Kdo má v lese svoje místa, kde tyhle nápadně žluté houby rostou, tak má vyhráno. Ostatní je mohou zakoupit na trzích či v obchodech (viděla jsem je i v Makru, v Rakousku jsou běžně k dostání ve větších supermarketech), případně je můžete nahradit mladými, pevnými hřiby. Následující rozpis je pro čtyři osoby.
Suroviny:
– 400 g lišek
– 2 středně velké žluté cibule
– 350 ml smetany
– 3 lžíce zakysané smetany
– 50 g másla
– 3 lžíce sladké papriky
– sůl, černý pepř
Postup:
Lišky pod vodou důkladně očistíme od jehličí a hlíny, osušíme, větší exempláře nakrájíme. Cibulku nasekáme na jemno, zesklovatíme na másle, přisypeme papriku, kterou trochu orestujeme. Přidáme lišky a vše důkladně zamícháme, osolíme, opepříme, až houby pustí šťávu, nelekejte se toho a přilijte oba druhy smetany. Vše důkladně promícháme a dusíme zakryté pokličkou na středním plameni asi 20 minut.
Podáváme v hlubokých talířích s knedlíky, nejlepší jsou „Knedlíky tety Anny“, recept najdete v naší kuchařce „Labužníkem na plný úvazek“.
S doprovodným vínem neuděláte chybu s těžším Velltínem v kategorii Reserve z Kamptalu nebo Kremstalu.