Houbová nádivka

Použijte vždy čerstvé houby a nejlépe i čerstvé bylinky. Následující rozpis je pro čtyři osoby.

Suroviny

– 250 g světlého toastového chleba

– 250 g hub- nejlépe hřibů

– 2 vajíčka

– 1 větší šalotka

– 150 ml smetany

– máslo

– olivový olej

– sůl

– černý pepř

– bylinky- rozmarýn, tymián, dobromysl

Postup

Šalotku a očištěné houby nakrájíme na menší kostičky, šalotku opražíme na směsi másla a olivového oleje, přidáme houby a asi 10 minut společně orestujeme. Ochutíme solí a pepřem. Toastový chleba nakrájíme také na kostičky, polovinu dáme do mísy a polovinu necháme v troubě vyschnout tak, že je pečeme při 120 stupních patnáct minut. Do mísy přidáme žloutky ze dvou vajec a smetanu, osolíme, opepříme a důkladně promícháme s toastovým chlebem. Přidáme houbovou směs, bylinky a vše promícháme s vyšlehanými bílky a druhou polovinou toastového chleba z trouby. Nádivku vlijeme do předem vymazaného pekáčku a pečeme půl hodiny na 160 stupňů, až její povrch zezlátne.

Podáváme ideálně s vychlazeným mladším Veltlínským zeleným, ale dobře pokrm doprovodí i Ryzlink vlašský.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en