Následující rozpis je pro čtyři osoby, ale díky její vynikající chuti zmizí rychle i ve dvou. Vybírejte vždy naprosto čerstvé hřiby.
Suroviny
– 300 g hřibů
– 1 střední šalotka
– máslo
– olivový olej
– 200 ml smetany na vaření
– 600 ml zeleninového vývaru
– créme fraiche
– sůl
– černý pepř
Postup
Očištěné hříbky nakrájíme na kostičky, na jemno nakrájenou šalotku opražíme na směsi másla a olivového oleje, přidáme hříbky a společně ještě chvilku podusíme. Zalijeme zeleninovým vývarem a smetanou na vaření, důkladně promícháme a vaříme na středním plameni 20 minut. Nezakrýváme pokličkou, aby se polévka trochu zredukovala. Před podáváním osolíme a opepříme, v polévkové misce ozdobíme lžičkou créme fraiche.