Jablečný mřížkový koláč

Dnes jsem upekla podle rakouské kuchařky skvělý moučník „Apfel Gitterkuchen“. Je tak výborný, že se s vámi hned musím podělit o recept. Třeba ho stihnete ještě tento víkend upéct. 

Suroviny

Těsto

280 g hladké mouky

– 200 g másla

– 60 g cukru

– 2 žloutky

– špetka soli

– 3 lžíce suchého bílého vína

Jablečná náplň

– 6 středně velkých nakyslých jablek

– citronová šťáva

– hrst rozinek máčených v rumu

– 30 g cukru

– špetka skořice

Postup

Mouku, máslo, cukr, žloutky, víno a sůl zpracujeme do hladkého těsta, necháme odpočinout, rozdělíme na tři čtvrtiny a jednu čtvrtinu. Z většího dílu pak vyválíme korpus a vyložíme jím máslem vymazanou dortovou formu. Zbytek těsta odložíme stranou do chladu. Těsto propícháme na několika místech vidličkou a upečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů Celsia do zlatova.

Jablka oloupáme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky, přidáme citronovou šťávu, cukr, skořici a nasekané rozinky, které jsme máčeli v rumu, vše lehce promícháme a vyplníme dortovou formu s těstem.

Zbylé těsto vyválíme, radélkem rozkrájíme na pásky, ze kterých vytvoříme na vrstvě jablek úhlednou mřížku. Potřeme rozkvedlaným vejcem a pečeme cca 30 – 40 minut při 170 stupních Celsia. 

Navrch posypeme koláč trochou vanilkového cukru, podáváme až vychladne (vyzkoušela jsem si, že je velmi těžké vydržet :). Skvěle ho doprovodí desertní vína, nejlépe z oblasti Burgenlandu kolem městečka Illmitz, kde se vyrábějí snad nejlepší desertní vína z celého Rakouska. Tak ať se vám koláč povede a sklidíte s ním úspěch. 

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en