Tyto knedlíčky poprvé ochutnal můj manžel v budapešťské restauraci Gundel, jedná se o starý recept, který znovu objevil právě šéfkuchař zmíněné restaurace. Výhodou je minimum cukru a skvělá kombinace tvarohu a citronové kůry a šťávy. Následující recept je pro čtyři osoby, ale ubezpečuji vás, že si s ním hravě poradíte i ve dvou 🙂
Suroviny:
– 8 větších vyzrálých zahradních jahod
– 250 g tučného tvarohu (ne vaničkový, raději kostku nebo farmářský, jsou trochu sušší)
– 2 žloutky
– citronová kůra z půlky citronu
– 1 lžička citronové šťávy
– 45 g pšeničné krupice
– 80 g pomletých vlašských ořechů
– 1 lžička vanilkového cukru
– zakysaná smetana
Postup:
Tvaroh utřeme se žloutky, citronovou kůrou a citronovou šťávou, pak přidáme krupici a důkladně směs propracujeme. Ponecháme alespoň půl hodiny v chladu.
Přivedeme do varu dostatečné množství vody, mokrýma rukama berme kousky těsta, obalíme jimi jahody, vytvořené knedlíčky vhodíme do vařící vody a vaříme tak dlouho, až vyplavou. Knedlíčky můžete nechat v lednici i pár hodin odležet, ale není to bezpodmínečně nutné.
Po vyjmutí z vody je obalíme ve směsi meltách vlašských ořechů a vanilkového cukru a ozdobíme zakysanou smetanou.
Doporučené víno: suchý Muskat Lunel, suché tokajské, ale klidně vyzkoušejte i některé voňavější růžové.