Jahodové knedlíčky á la Wampetich

Tyto knedlíčky poprvé ochutnal můj manžel v budapešťské restauraci Gundel, jedná se o starý recept, který znovu objevil právě šéfkuchař zmíněné restaurace. Výhodou je minimum cukru a skvělá kombinace tvarohu a citronové kůry a šťávy. Následující recept je pro čtyři osoby, ale ubezpečuji vás, že si s ním hravě poradíte i ve dvou 🙂 

Suroviny:

– 8 větších vyzrálých zahradních jahod

– 250 g tučného tvarohu (ne vaničkový, raději kostku nebo farmářský, jsou trochu sušší)

– 2 žloutky

– citronová kůra z půlky citronu

– 1 lžička citronové šťávy

– 45 g pšeničné krupice

– 80 g pomletých vlašských ořechů

– 1 lžička vanilkového cukru

– zakysaná smetana

Postup:

Tvaroh utřeme se žloutky, citronovou kůrou a citronovou šťávou, pak přidáme krupici a důkladně směs propracujeme. Ponecháme alespoň půl hodiny v chladu.

Přivedeme do varu dostatečné množství vody, mokrýma rukama berme kousky těsta, obalíme jimi jahody, vytvořené knedlíčky vhodíme do vařící vody a vaříme tak dlouho, až vyplavou. Knedlíčky můžete nechat v lednici i pár hodin odležet, ale není to bezpodmínečně nutné.

Po vyjmutí z vody je obalíme ve směsi meltách vlašských ořechů a vanilkového cukru a ozdobíme zakysanou smetanou.

Doporučené víno: suchý Muskat Lunel, suché tokajské, ale klidně vyzkoušejte i některé voňavější růžové.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en