Jahodovo rebarborový koláč

Jahody a rebarbora jsou léty prověřená kombinace, netušila jsem, že si budou navíc skvěle rozumět s ořechovým korpusem. Výsledkem je lehký, letní dort s vyváženou chutí. Jen pozor, určitě nezůstanete u jednoho kousku 🙂 Tady je recept:

Suroviny:

Korpus:

– 200 g lískových a pekanových ořechů

– 4 vejce

– 120 g moučkového cukru

– 2 lžíce horké vody

– lžička kypřícího prášku

– máslo na vymazání formy

– 2 lžíce marmelády

Náplň:

– 500 g rebarbory

– 200 g jahod

– 250 ml šlehačky

– 5 plátků želatiny

– 100 g moučkového cukru

– šťáva z jednoho citronu

– půlka vanilkového lusku

Postup:

Kombinaci lískových a pekanových oříšků (100 g a 100 g, ale může být i jiný poměr) pomeleme na jemno. Vejce vyšleháme s horkou vodou, přidáme cukr a šleháme v robotu na nejvyšší otáčky do hladké, světlé hmoty. Přisypeme oříšky a kypřící prášek, promícháme. Vlijeme do kulaté, dortové, máslem vymazané formy (průměr 26 cm) a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 30 minut. Ještě horký korpus pomažeme marmeládou dle vlastní chuti (použila jsem rakytníkovou, ale může být jakákoli nakyslejší, třeba meruňková nebo rybízová).

Rebarboru oloupeme, nakrájíme na kostky a spolu s cukrem a asi 100 ml vody dusíme doměkka. Necháme vychládnout a přilijeme citronovou šťávu. Želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě, po té ji rozpustíme v troše vody na mírném plameni. Šlehačku vyšleháme dotuha, přidáme zrníčka z vanilkového lusku, rebarboru s cukrem, rozpuštěnou želatinu a na menší kostičky nakrájené jahody (pár si jich odložíme stranou na nazdobení). Důkladně promícháme a vlijeme na korpus. Ozdobíme jahodami, lístky máty, meduňky, jedlými květy,…

Necháme v lednici vychládnout, ideálně přes noc, minimálně však 5-7 hodin. Výborně se jako doprovod bude hodit růžové, lehčí víno.

PS: Kdo nemůže ani laktózu, tak může zkusit rostlinou šlehačku, přiznám se, že s ní nemám žádnou zkušenost, ale asi by to šlo. 

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en