Jahodový dort s tvarohovou náplní

Vybírejte dobře jahody, potřebovat budete i klasickou dortovou formu o průměru 24 cm. Dort je nejlepší upéct minimálně den dopředu, krásně se pak rozleží a korpus bude vláčnější.

Suroviny

Těsto

– 150 g hladké mouky

– 30 g moučkového cukru

– 1 žloutek

– 100 g másla

– špetka soli

– půlka vanilkového lusku

Náplň

– meruňková marmeláda

– 250 g tučnějšího tvarohu

– 40 g moučkového cukru

– kůra z jednoho citrónu

– kůra z půlky limetky

– limetková a citrónová šťáva

– půlka vanilkového lusku

– 150 ml šlehačky

– 3 plátky želatiny

– 250 g jahod

Postup

Všechny suroviny na těsto zpracujeme v hladké a vláčné máslové těsto, které dáme do lednice zhruba půl hodiny odpočinout. Mezitím si vymažeme dortovou formu máslem, následně těsto vyválíme na tenký plát a vložíme do formy, okraje ponecháme přibližně 4 cm. Korpus pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 15 minut, přičemž po 7 minutách ho přikryjeme alobalem. Ještě horký korpus potřeme slabší vrstvou meruňkové marmelády a necháme vychladnout. Náplň připravíme smícháním tvarohu, citronové a limetkové kůry, vanilky a cukru. Přidáme vyšlehanou šlehačku a želatinu rozpuštěnou v citronové a limetkové šťávě (mírně zahřejeme, želatina se pak dobře rozpustí a nebude v náplni dělat hrudky). Vše důkladně promícháme a vlijeme na korpus, navrch zdobíme jahodami nakrájenými na půlky.

Dort můžeme navrch posypat vanilkovým cukrem a čerstvě mletým zeleným pepřem, který dobře podtrhne jahodovou chuť. Jako doprovodné víno bych zvolila růžový sekt nebo tiché růžové víno, třeba nějaké svěží, mladé z hroznů Zweigeltu.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en