Kakaová roláda s jahodami a se šlehačkou

Nedávno jsem hledala inspiraci, jak nově zpracovat úrodu jahod. Roláda bez mouky mi přišla jako skvělý nápad, protože bílek z vajec ji dostatečně odlehčí a zároveň není ztěžklá moukou nebo máslem. Pokud již neseženete jahody, tak je zkuste nahradit malinami, dobré by asi byly i vypeckované, nakládané třešně či višně.

Suroviny:

– 4 vejce

– 4 lžíce kakaa

– 2 lžíce moučkového cukru

– 250 g jahod

– 200 ml šlehačky

– 2 lžíce tvarohu

– 2 plátky želatiny

– citronová kůra a šťáva

– půlka lusku vanilky

– máslo na vymazání pečícího papíru

Postup:

Vyšleháme žloutky s cukrem a kakaem do jednolité hmoty, přidáme dotuha vyšlehané bílky a důkladně promícháme. Přelijeme na vymazaný pečící papír tak, aby hmota tvořila obdélník, dorovnáme špachtlí. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 8 až deset minut. Ihned po vyjmutí z trouby překlopíme plát rolády na čistou utěrku a za horka zarolujeme.

Šlehačku vyšleháme dotuha, přidáme tvaroh, citronovou kůru a šťávu z půlky citronu, vanilku a rozpuštěnou želatinu, dobře promícháme. Jahody si nakrájíme na menší kousky. Vychládlou roládu opět rozrolujeme, potřeme vrstvou šlehačkové hmoty a posypeme rovnoměrně kousky jahod. Opatrně zarolujeme a dáme vychladit do ledničky minimálně na 4-5 hodin.

Při podávání doporučuji krájet kousky ostrým nožem, můžete roládu i trochu posypat kakaem na ozdobu. Ideální vinný doprovod je vychlazené růžové víno. Tak ať jste při pečení úspěšní 🙂 

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en