Králík na žampionech a hořčici

Králičí maso je u nás vcelku podceňované a je to velká škoda, protože je dietní a dobře stravitelné. Někdo mu sice vyčítá, že je nevýrazné, ale to je spíš nedostatkem invence při jeho přípravě. Dost záleží na tom, čím králíka ochutíte, žampiony a dijonská hrubozrnná hořčice k němu jdou přímo skvěle.

Suroviny:

– 2 králičí stehna

– 50 g slaniny (nejlépe z přeštíka)

– 1 středně velká šalotka

– 100 g hnědých žampionů

– 4 lžíce dijonské hrubozrnné hořčice

– 2 lžíce másla

– sůl, černý pepř

– 200 ml suchého bílého vína

– 2 lžíce kysané smetany

Postup:

Slaninu a šalotku nakrájíme na malé kostičky, očištěné kloboučky žampionů na čtvrtky a v zapékací míse vše zlehka orestujeme na másle. Králičí stehna osolíme, opepříme a potřeme každé dvěma lžícemi hořčice. Přidáme do mísy stehna, z obou stran zprudka opečeme, aby se maso zatáhlo. Podlijeme bílým vínem a dáme péct do předehřáté trouby na 170 stupňů zhruba na 50-60 minut podle velikosti stehen. Deset minut před dokončením přidáme dvě lžíce kysané smetany a rozmícháme.

Ideální přílohou je rýže, já jsem zvolila červenou, ale skvělá bude i jasmínová nebo tradiční arborio.

Vinný doprovod hledejte v bílých, aromatičtějších a tělnatějších vínech, my vyzkoušeli Chardonnay Ried Miterpoint 2016 z Weingut Hebenstreit z Kleinriedethalu a byla to výborná kombinace.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en