Křehký rebarborový koláč

Sezóna rebarbory je v plném proudu, takže nabízím jeden skvělý a chutný tip na její zpracování.

Suroviny:

Těsto:

– 125 g hladké mouky

– 125 g másla

– 70 ml suchého bílého vína

Náplň:

– 50 g jahodové marmelády

– 400 g rebarbory

– 50 g cukru

– 3 lžíce pomerančového likéru

Drobenka:

– 30 g hladké mouky

– 30 g cukru

– 60 g másla

– 30 g na jemno nastrouhaných mandlí

Suroviny na těsto důkladně zpracujeme do hladké hmoty a dáme na 30 minut do ledničky odležet. Mezitím zbavíme rebarboru tuhých vláken, nakrájíme na menší dílky a krátce povaříme ve vařící vodě (opravdu jen 1-2 minuty, aby se rebarbora nerozpadla). Vyndáme, necháme okapat a promícháme s cukrem a pomerančovým likérem. Na drobenku smícháme v míse všechny uvedené suroviny a dáme ji do chladu.

Těsto vyválíme na pomoučněné pracovní ploše a vyložíme jím předem vymazanou formu (nejlepší je nízká forma o průměru 26 cm). Propícháme těsto vidličkou a dáme předpéct na 10 minut do předem vyhřáté trouby na 200 stupňů. Ihned po vytažení z trouby pomažeme jahodovou marmeládou.

Rebarboru necháme opět dobře odkapat a poklademe ji rovnoměrně na těsto, posypeme drobenkou a pečeme ještě zhruba 40 minut.

Koláč podáváme vychladlý jako moučník k čaji či kávě, ale dobře se hodí i jako desert uzavírající menu. V tom případě doporučuji jako doprovod svěží a extraktivní Gelber Musateller nebo nějaké rosé z Zweigeltu s jahodovým aroma.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en