Sezóna rebarbory je v plném proudu, takže nabízím jeden skvělý a chutný tip na její zpracování.
Suroviny:
Těsto:
– 125 g hladké mouky
– 125 g másla
– 70 ml suchého bílého vína
Náplň:
– 50 g jahodové marmelády
– 400 g rebarbory
– 50 g cukru
– 3 lžíce pomerančového likéru
Drobenka:
– 30 g hladké mouky
– 30 g cukru
– 60 g másla
– 30 g na jemno nastrouhaných mandlí
Suroviny na těsto důkladně zpracujeme do hladké hmoty a dáme na 30 minut do ledničky odležet. Mezitím zbavíme rebarboru tuhých vláken, nakrájíme na menší dílky a krátce povaříme ve vařící vodě (opravdu jen 1-2 minuty, aby se rebarbora nerozpadla). Vyndáme, necháme okapat a promícháme s cukrem a pomerančovým likérem. Na drobenku smícháme v míse všechny uvedené suroviny a dáme ji do chladu.
Těsto vyválíme na pomoučněné pracovní ploše a vyložíme jím předem vymazanou formu (nejlepší je nízká forma o průměru 26 cm). Propícháme těsto vidličkou a dáme předpéct na 10 minut do předem vyhřáté trouby na 200 stupňů. Ihned po vytažení z trouby pomažeme jahodovou marmeládou.
Rebarboru necháme opět dobře odkapat a poklademe ji rovnoměrně na těsto, posypeme drobenkou a pečeme ještě zhruba 40 minut.
Koláč podáváme vychladlý jako moučník k čaji či kávě, ale dobře se hodí i jako desert uzavírající menu. V tom případě doporučuji jako doprovod svěží a extraktivní Gelber Musateller nebo nějaké rosé z Zweigeltu s jahodovým aroma.