Krevety v rajčatové omáčce s těstovinami

Následující rozpis je pro čtyři osoby. Dbejte hlavně na kvalitu surovin, v případě mořských plodů je to zásadní faktor. Doporučuji krevety vyloupat předem, lépe si pak pokrm vychutnáte u stolu.

Suroviny

– 250 g čerstvých nebo předvařených krevet

– plechovka konzervovaného rajčatového pyré

– 4 stroužky česneku

– 1 lžička chilli papriček v oleji

– 2 lžíce olivového oleje

– dvě hrsti nasekané čerstvé petrželky

– sůl

– těstoviny

Postup

Krevety oloupeme, omyjeme studenou vodou a osušíme kuchyňskou utěrkou. Ve vhodné nádobě smícháme rajčatové pyré, chilli papričky, olej, na jemno nasekaný česnek a petrželku. Rajčatovou směs mírně osolíme a zcela do ní ponoříme krevety, necháme odležet minimálně tři hodiny v chladničce. Před přípravou vyjmeme krevety z rajčatové směsi, kterou nyní potřebujeme zredukovat, aby rajčata zkaramelizovala. Nejlépe tak, že směs za občasného míchání dusíme na pánvi. Po zhruba patnácti minutách přidáme krevety, v případě, že nejsou předvařené, tak dusíme ve směsi další tři až čtyři minuty, v případě předvařených bohatě stačí minutu až dvě. Řiďte se podle velikosti krevet, větší dusíme delší dobu, menší kratší dobu. Mezitím si připravíme těstoviny, nejlépe se k této úpravě krevet hodí tagliatelle nebo spaghetti. Pro dokonale italský vzhled ještě navrch posypeme nasekanou petrželkou.

Doporučuji podávat s vychlazeným bílým italským chardonnay mladšího ročníku z oblasti Veneto nebo Puglia, stejně dobrým doprovodem bude i Vermentino di Sardegna. Z rakouských vín bych volila také chardonnay, například zrající v barikových sudech nebo tělnatější cuvée Wiener Gemischter Satz.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en