Jeden z mých nejoblíbenějších asijských receptů pochází z Vietnamu. V horkých letních dnech toto jídlo příjemně osvěží svou pikantností a chuťovou různorodostí. Následující rozpis je pro čtyři osoby.
Suroviny:
Kuře a marináda:
– 2 střední francouzská kuřátka (jedno zhruba o váze 600 g)
– 5 kusů citronové trávy
– 3 jarní cibulky
– 10 g čerstvého zázvoru
– dvě lžíce tmavé sojové omáčky
– dvě lžíce olivového oleje
– lžíce třtinového cukru
– šťáva z půlky limetky
– špetka chilli, bílý pepř, sůl
Opečené papriky:
– 300 g červené papriky
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 lžíce tmavé sojové omáčky
– sůl, černý pepř
– 50 g kešu oříšků
– máslo
– chilli
Postup:
Kuřata rozpůlíme, omyjeme studenou vodou a osušíme kuchyňkou utěrkou. Čtyři svazky citronové trávy okrojíme z obou stran (vrchní i spodní část asi o 2 cm). Každou půlku kuřete protkneme citronovou trávou, ideálně s pomocí špikovací jehly. Na marinádu nasekáme na drobná kolečka jarní cibulku, na kostičky zázvor a jeden stonek citronové trávy na jemno, vše smícháme se sojovou omáčkou, cukrem, olejem, chilli, bílým pepřem a solí. Půlky kuřat ponoříme do marinády a zakapeme limetkovou šťávou. Necháme minimálně tři hodiny v chladničce.
Kuřata vyjmeme z marinády a prudce opečeme ze všech stran ve woku, vrátíme do marinády a pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů zhruba 50 minut do zlatova. Občas podlijeme marinádou.
Papriky zbavíme jádřinců, nakrájíme na menší kousky, zprudka opečeme ve woku, podlijeme sojovou omáčkou a ještě zhruba 10 minut opékáme.
Kešu oříšky nasekáme, opečeme v másle s trochou chilli. Servírujeme vždy půlku kuřete na jeden talíř k tomu papriku posypanou kešu oříšky.
Vhodnou přílohou je šafránová rýže, jasmínová rýže nebo rýžové nudle. Ideálním vinným doprovodem bude tělnatější bílé víno, například Chardonnay se stopou bariku nebo aromatický Gewürztraminer.