Kuře s citronovou trávou

Jeden z mých nejoblíbenějších asijských receptů pochází z Vietnamu. V horkých letních dnech toto jídlo příjemně osvěží svou pikantností a chuťovou různorodostí. Následující rozpis je pro čtyři osoby. 

Suroviny:

Kuře a marináda:

– 2 střední francouzská kuřátka (jedno zhruba o váze 600 g)

– 5 kusů citronové trávy

– 3 jarní cibulky

– 10 g čerstvého zázvoru

– dvě lžíce tmavé sojové omáčky

– dvě lžíce olivového oleje

– lžíce třtinového cukru

– šťáva z půlky limetky

– špetka chilli, bílý pepř, sůl

Opečené papriky:

– 300 g červené papriky

– 2 lžíce olivového oleje

– 1 lžíce tmavé sojové omáčky

– sůl, černý pepř

– 50 g kešu oříšků

– máslo

– chilli

Postup:

Kuřata rozpůlíme, omyjeme studenou vodou a osušíme kuchyňkou utěrkou. Čtyři svazky citronové trávy okrojíme z obou stran (vrchní i spodní část asi o 2 cm). Každou půlku kuřete protkneme citronovou trávou, ideálně s pomocí špikovací jehly. Na marinádu nasekáme na drobná kolečka jarní cibulku, na kostičky zázvor a jeden stonek citronové trávy na jemno, vše smícháme se sojovou omáčkou, cukrem, olejem, chilli, bílým pepřem a solí. Půlky kuřat ponoříme do marinády a zakapeme limetkovou šťávou. Necháme minimálně tři hodiny v chladničce.

Kuřata vyjmeme z marinády a prudce opečeme ze všech stran ve woku, vrátíme do marinády a pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů zhruba 50 minut do zlatova. Občas podlijeme marinádou.

Papriky zbavíme jádřinců, nakrájíme na menší kousky, zprudka opečeme ve woku, podlijeme sojovou omáčkou a ještě zhruba 10 minut opékáme.

Kešu oříšky nasekáme, opečeme v másle s trochou chilli. Servírujeme vždy půlku kuřete na jeden talíř k tomu papriku posypanou kešu oříšky.

Vhodnou přílohou je šafránová rýže, jasmínová rýže nebo rýžové nudle. Ideálním vinným doprovodem bude tělnatější bílé víno, například Chardonnay se stopou bariku nebo aromatický Gewürztraminer. 

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en