Lasagne s liškami

Pamatujte, že do receptu se hodí spíše menší exempláře, větší případně pokrájené. Houby by měly být čerstvé a dobře očištěné, těstoviny si udělejte vlastní, kupované nikdy nebudou tak dobré.

Suroviny

Těsto na lasagne:

  • 85 g hladké mouky typu „00“
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • hrst bylinek (estragon, tymián, mateřídouška, rozmarýn, oregáno)
  • trocha smetany

Lišková náplň:

  • 200 g lišek
  • 150 ml šlehačky
  • 1 kelímek sýru cottage
  • sůl, černý pepř
  • máslo

Bešamel:

  • 70 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 150 ml plnotučného mléka
  • sůl, muškátový oříšek
  • parmazán

Postup

V robotu smícháme a uhněteme všechny ingredience na těsto na lasgane, bylinky nasekejte důkladně na drobno, těsto zabalíme do folie a necháme alespoň hodinu odpočinout. Mezitím si připravíme liškovou náplň, na másle zprudka osmažíme lišky, až pustí šťávu, přimícháme smetanu a dusíme asi deset minut, osolíme, opepříme a přidáme cottage sýr, necháme vychladnout.

Už zbývá jen udělat bešamelovou omáčku, na rozpěněném másle opražíme mouku a přilíváme za stálého šlehání mléko, osolíme a přidáme muškátový oříšek.

Těsto na lasagne rozdělíme na tři díly a z nich vytvoříme tři pláty, tak aby pokryly celou plochu nádoby na lasagne. Začneme vrstvit, na dno vymazané nádoby dáme třetinu liškové náplně, na to jeden plát těsta, na to zase třetinu náplně a pokračujeme takto dál, celkem budou tři vrstvy náplně a tři pláty, na vrchní plát vlijeme bešamelovou omáčku a posypeme bohatě sýrem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 160 stupňů zhruba 45 minut, až povrch zezlátne.

Doprovodné víno: nejlepší bude příjemně vychlazený Grüner Veltliner z Kamptalu nebo z Wachau.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en