Rybíz si hodně rozumí se sněhovou krustou z bílků a s máslovým těstem, navíc skvěle vynikne lehká nakyslost tohoto letního ovoce. V následujícím receptu budete potřebovat koláčovou formu o průměru 26 cm.
Suroviny:
Korupus:
– 125 g másla
– 50 g moučkového cukru
– 220 g polohrubé mouky
– 2 žloutky
– 100 ml mléka
– kůra z půlky citronu
Sněhová krusta:
– 2 bílky
– 60 g cukru
– 250 g červeného rybízu
Postup:
Na korpus vypracujeme v robotu těsto, do mouky přidáme dva žloutky, cukr, citronovou kůru, přilijeme mléko a rozpuštěné máslo. Následně těsto vlijeme do máslem vymazané formy, pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů zhruba 15 minut.
Mezitím si dotuha vyšleháme bílky s cukrem, opatrně vmícháme kuličky rybízu. Směs rozetřeme na korpus a pečeme dalších 15 minut na 180 stupňů, po té stáhneme teplotu na 120 stupňů a ještě zhruba 10 minut dopečeme.
Ke koláči se skvěle hodí lehká letní růžová vína, třeba z Zweigeltu.
Zkuste místo červeného rybízu použít jiné letní ovoce, chybu neuděláte s ostružinami nebo s malinami.