Letní koláč s rybízovým sněhem

Rybíz si hodně rozumí se sněhovou krustou z bílků a s máslovým těstem, navíc skvěle vynikne lehká nakyslost tohoto letního ovoce. V následujícím receptu budete potřebovat koláčovou formu o průměru 26 cm.

Suroviny:

Korupus:

– 125 g másla

– 50 g moučkového cukru

– 220 g polohrubé mouky

– 2 žloutky

– 100 ml mléka

– kůra z půlky citronu

Sněhová krusta:

– 2 bílky

– 60 g cukru

– 250 g červeného rybízu

Postup:

Na korpus vypracujeme v robotu těsto, do mouky přidáme dva žloutky, cukr, citronovou kůru, přilijeme mléko a rozpuštěné máslo. Následně těsto vlijeme do máslem vymazané formy, pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů zhruba 15 minut.

Mezitím si dotuha vyšleháme bílky s cukrem, opatrně vmícháme kuličky rybízu. Směs rozetřeme na korpus a pečeme dalších 15 minut na 180 stupňů, po té stáhneme teplotu na 120 stupňů a ještě zhruba 10 minut dopečeme.

Ke koláči se skvěle hodí lehká letní růžová vína, třeba z Zweigeltu.

Zkuste místo červeného rybízu použít jiné letní ovoce, chybu neuděláte s ostružinami nebo s malinami. 

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en