Letní objevy

Sice přicházím s článkem o letních objevech trochu s křížkem po funuse, ale určitě pár tipů využijete i na podzim. Navíc počasí výletům stále přeje, tak proč něco třeba právě o nadcházejícím víkendu nepodniknout.

Rakousko:

Jak už to u nás tradičně bývá, tak jsme v létě nejednou vyrazili navštívit naši širší vlast. Ve Wachau nás přepadla odpoledne žízeň (to by u nás nikdo nečekal, co:)?) náhodou jsme mezi vinařskými vesničkami Joching a Vössendorf objevili nenápadný dům „Weinbau Wagner“. V udržované zahrádce měli otevřené Heuriger a ochotná paní nám hned donesla po dvou achtlíkách Grüner Veltliner Federspiel Achleiten a Riesling Federspiel Terassen, obojí ročník 2017. Vína byla dobře vychlazená, osvěžující a zejména Veltlín vynikal v poměru ceny a kvality. V Heuriger si můžete objednat i tradiční obložené chleby, pomazánky a spoustu dalších dobrot.

Dalším objevem ve Wachau je proslavená vinotéka Fohringer ve Spitz. Přímo na břehu Dunaje ve starém, krásně opraveném domě se na velké ploše můžete potěšit víny nejen od nejznámějších rakouských vinařů, ale i od světových vinařských špiček. Hubert Fohringer a jeho zaměstnanci zkrátka vínu hodně rozumí.

Staronovým tipem jsou přebytky ze statku ve Weissenkirchen neboli Wachauer Bauernladen, které se přestěhovaly o pár metrů vedle do malebných, přízemních prostor středověkého domu číslo 58. Stále prodávají skvělé regionální produkty jako například mák z Waldviertlu, vše z meruněk od Wieserů nebo dokonalé sklenice Zalto Denk Art.

Restaurace Esslokal v malebné vesnici Hadersdorf v Kamptalu je takovým skrytým gastro pokladem. Na velké návsi, v citlivě zrekonstruovaném domě už pár let působí dva nadšenci Miriam Leister a Sebastian Pesau. Přes poledne si vyberete z pár čerstvých pokrmů, já zde ochutnala výborné gaspacho s kozím sýrem, večer máte volbu z vícechodového menu. Preferují lokální suroviny, mají vlastní zahrádku, bylinky, ovoce a zeleninu. Sebastian skvěle obsluhuje, je pohotový, milý a rozumí vínům. Ochutnali jsme u něj zajímavá vína z rodiny Pesau z Falkensteinu, zaujal mě Muskat Ottonel 2017, čisté, mírně aromatické víno s příjemným, ale neagresivním muškátovým projevem.

A teď jeden negastronomický objev, pár minut jízdy autem z centra Wachau se nachází půvabné, ale trochu strašidelné místo Gossam. Dojedete do stejnojmenné vesnice, a pak už se pěšky vydáte po šipce „Burgkircherl Gossam“. Po udržované cestě dojdete až k tajemnému místu v lese, kde se nachází ruina hradu z 11. století se zachovalou kostelní věží. Ačkoli moc nevěřím na různé „ezo“ povídačky, tak tohle místo vyzařuje zvláštní energii, na jedné straně klid, ale na druhé cosi tajemného. Možná by se dalo vysvětlení najít v pohřbených dětech u hradní zdi, místní obyvatelé tady pohřbívali své potomky, kteří zemřeli ještě před křtem, tudíž je nemohli pohřbít na hřbitově.

Česká republika:

Přiznám se, že po Čechách jsem toho v létě moc nenacestovala, ale jeden zajímavý výlet jsme na konci léta přece jen podnikli a zastavili se při něm na oběd v Mladé Boleslavi. Už dlouho jsem na sociálních sítích sledovala krásnou prezentaci jídel šéfkuchaře Miroslava Grusze z MG restaurace u letiště v Mladé Boleslavi, takže volba byla jasná. Příjemný prostor, milá obsluha a jídlo nejen esteticky krásné, ale i chuťově vyladěné.

Na závěr opět jeden tip mimo okruh jídla a pití, v Mladé Boleslavi se mi moc líbilo Škoda muzeum. Parádní modely aut, které zaujmou i nepříliš velké fanoušky do motorismu. Zajímavá expozice jako celek, dozvíte se víc o historii značky a o výrobě aut v továrně Škoda. 

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en