Lime pie

Lime pie neboli limetkový koláč patří k mým letitým oblíbencům, z USA se rozšířil po celém světě a právem se řadí ke stálicím kavárenských a restauračních desertních karet. Některé verze jsou navrch ozdobené pěnou z bílků, já ovšem preferuji variantu „bez“, moučník je pak méně sladký a více dominuje příjemná chuť limetkové šťávy. Následující recept je na kulatou formu 26 cm v průměru (požívám formu na quiche, ale šla by i dortová).

Suroviny:

Těsto:

– 100 g hladké mouky

– 50 g másla

– 20 g moučkového cukru

– 1 žloutek

– špetka soli

Náplň:

– kůra ze čtyř chemicky neošetřených limetek

– 150 ml limetkové šťávy

– 75 g moučkového cukru

– špetka soli

– 5 vajíček

– 150 ml šlehačky

Postup:

Suroviny na těsto zpracujeme na vále v hladkou hmotu, dáme minimálně na hodinu odpočinout do lednice. Po té vyválíme na tenký plát a vyložíme jím máslem vymazanou formu. Kraje zajistíme srolovaným alobalem, zamezíme tak slézání okrajů korpusu. Pečeme zhruba 10-15 minut v troubě předehřáté na 200 stupňů až korpus lehce zezlátne. Po vyndání necháme vychládnout a mezitím si připravíme náplň. V míse ušleháme limetkovou šťávu, kůru a cukr (kdo má raději sladší moučníky, klidně přidá víc cukru), postupně přimícháme vejce, šleháme šlehačem na nízký stupeň a vlijeme šlehačku. Důkladně prošlehanou hmotu vaříme zhruba na 70 stupňů tak dlouho, dokud mírně nezhoustne. Pozor, nesmí přejít varem.

Vlijeme do korpusu a pečeme ještě zhruba 45 minut v troubě předehřáté na 110 stupňů.

Po vychládnutí zdobíme lístky máty a meduňky, ale dobře poslouží i citronová verbena nebo citronový tymián.

Ideální vinný doprovod je sklenička vychlazeného Gelber Muskateller nebo růžového suchého sektu. 

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en