Úplně se stydím, že jsem tak dlouho nepřidala žádný recept, tak tady je náprava. Sezóna lišek, mých oblíbených hub je v plném proudu a díky jejich variabilitě je využijete jak v polévce, tak třeba i v liškovém guláši nebo v liškách na smetaně s bramborovými noky. Liškový guláš už na webu najdete, druhý recept, vláčné noky a lišky je v naší kuchařce Labužníkem na plný úvazek.
Ale zpět k polévce, nezahušťujte ničím, cuketa bohatě postačí, kdo by chtěl chť zjemnit, přidá smetanu.
Suroviny:
– 300 g lišek
– 2 žluté cukety (střední velikost)
– 1 žlutá cibule
– 75 g másla
– 500 ml zeleninového vývaru
– sůl, pepř, citronová šťáva
Postup:
Lišky dobře očistíme, cibuli nakrájíme na kostičky, na másle zpěníme dozlatova, přidáme kostky cukety, lišky, osolíme a opepříme. Chvíli dusíme, pak zalijeme vývarem. Po 15 minutách rozmixujeme v hladkou hmotu, ochutíme citronovou šťávou. Ještě chvilku povaříme. Můžeme podávat s ricottou, kysanou smetanou nebo s tvarohem, zdobíme opraženými liškami a majoránkou.