Tenhle moučník byl u nás doma v létě naprostý hit, pekla jsem ho víckrát po sobě a myslím, že s ním neuděláte chybu v jakoukoli roční dobu, ani na podzim. Základem je sehnat slušný mák, což bývá v našich supermarketech docela problém. Žluklá zrníčka mohou korpus úplně zkazit, doporučuji proto pečlivě vybírat, jaký mák zvolíte. Já si v Rakousku koupila balíček „Gaumohn“ z Waldviertlu a byl vynikající. Pokud máte nějaký dobrý tip, kde koupit kvalitní mák u nás, tak sem s ním. Na oplátku tu máte recept 🙂
Suroviny:
Korpus:
– 2 vajíčka
– 1 hrníček hladké mouky (zhruba 120 g)
– 1 a půl hrníčku mletého máku
– 1 hrníček bílého jogurtu (odpovídá jednomu menšímu balení)
– půl hrníčku moučkového cukru
– půl hrníčku oleje
– zrníčka z půlky vanilkového lusku
– půl balíčku prášku do pečiva
– malinová marmeláda na potření
– máslo na vymazání formy
Náplň:
– 250 g tučného tvarohu
– 250 g bílého jogurtu
– 80 g moučkového cukru (můžete přidat či ubrat, záleží na vás)
– 250 g šlehačky
– 4 plátky želatiny
– šťáva z půlky citronu
– zrníčka z půlky vanilkového lusku
Malinové želé:
– 300 g čerstvých malin
– 2 lžíce moučkového cukru
– 3 plátky želatiny
Postup:
Vejce vyšleháme v míse s cukrem, přidáme mouku, jogurt, mletý mák a zrníčka z vanilky. Promícháme a postupně přilíváme olej. Vsypeme prášek do pečiva a ještě jednou důkladně promícháme. Vlijeme do máslem vymazané dortové formy o průměru 26 cm a pečeme v předehřáté troubě na 175 stupňů zhruba 35-40 minut. Ještě za horka potřeme malinovou marmeládou.
Korpus necháme vychladnout a mezitím si připravíme náplň, v míse smícháme jogurt, tvaroh, zrníčka z vanilky, citronovou šťávu a cukr. Želatinu rozpustíme v troše vody. Šlehačku vyšleháme do tuha a vmícháme spolu s želatinou do náplně. Vše rovnoměrně vlijeme na korpus a necháme zhruba hodinu tuhnout.
Navrch ještě patří malinové želé, v kastrolku svaříme maliny s cukrem, propasírujeme šťávu přes síto a přidáme želatinu. Nalijeme na dort, necháme řádně ztuhnout (minimálně 4-5 hodin).
Dort je nejlepší nechat odležet minimálně jeden den, v lednici vydrží až pět dní. Vlastně nevydrží, protože ho dřív určitě sníte 🙂
Doprovodné víno zvolte středně těžké rosé, třeba z Zweigeltu.