Makový dort s jogurtovou náplní a malinami

Tenhle moučník byl u nás doma v létě naprostý hit, pekla jsem ho víckrát po sobě a myslím, že s ním neuděláte chybu v jakoukoli roční dobu, ani na podzim. Základem je sehnat slušný mák, což bývá v našich supermarketech docela problém. Žluklá zrníčka mohou korpus úplně zkazit, doporučuji proto pečlivě vybírat, jaký mák zvolíte. Já si v Rakousku koupila balíček „Gaumohn“ z Waldviertlu a byl vynikající. Pokud máte nějaký dobrý tip, kde koupit kvalitní mák u nás, tak sem s ním. Na oplátku tu máte recept 🙂

Suroviny:

Korpus:

– 2 vajíčka

– 1 hrníček hladké mouky (zhruba 120 g)

– 1 a půl hrníčku mletého máku

– 1 hrníček bílého jogurtu (odpovídá jednomu menšímu balení)

– půl hrníčku moučkového cukru

– půl hrníčku oleje

– zrníčka z půlky vanilkového lusku

– půl balíčku prášku do pečiva

– malinová marmeláda na potření

– máslo na vymazání formy

Náplň:

– 250 g tučného tvarohu

– 250 g bílého jogurtu

– 80 g moučkového cukru (můžete přidat či ubrat, záleží na vás)

– 250 g šlehačky

– 4 plátky želatiny

– šťáva z půlky citronu

– zrníčka z půlky vanilkového lusku

Malinové želé:

– 300 g čerstvých malin

– 2 lžíce moučkového cukru

– 3 plátky želatiny

Postup:

Vejce vyšleháme v míse s cukrem, přidáme mouku, jogurt, mletý mák a zrníčka z vanilky. Promícháme a postupně přilíváme olej. Vsypeme prášek do pečiva a ještě jednou důkladně promícháme. Vlijeme do máslem vymazané dortové formy o průměru 26 cm a pečeme v předehřáté troubě na 175 stupňů zhruba 35-40 minut. Ještě za horka potřeme malinovou marmeládou.

Korpus necháme vychladnout a mezitím si připravíme náplň, v míse smícháme jogurt, tvaroh, zrníčka z vanilky, citronovou šťávu a cukr. Želatinu rozpustíme v troše vody. Šlehačku vyšleháme do tuha a vmícháme spolu s želatinou do náplně. Vše rovnoměrně vlijeme na korpus a necháme zhruba hodinu tuhnout.

Navrch ještě patří malinové želé, v kastrolku svaříme maliny s cukrem, propasírujeme šťávu přes síto a přidáme želatinu. Nalijeme na dort, necháme řádně ztuhnout (minimálně 4-5 hodin).

Dort je nejlepší nechat odležet minimálně jeden den, v lednici vydrží až pět dní. Vlastně nevydrží, protože ho dřív určitě sníte 🙂 

Doprovodné víno zvolte středně těžké rosé, třeba z Zweigeltu.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en