Mini Pavlova s citronovým krémem

FOTO: Ladies & Wines

Tenhle desert většina lidí miluje, ale bojí se ho péct doma, protože se domívají, že je složitý na přípravu. Opak je pravdou, navíc pokud vám z pečení vánočního cukroví zbyly nějaké bílky, tak je mini pavlova jejich ideální využití.

Ingredience

Suroviny:

  • 4 bílky pokojové teploty
  • 180 g cukru krupice
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce bílého vinného octa

Na náplň:

  • kelímek smetany ke šlehání (minimálně 33 % tuku)
  • čtyři lžíce mascarpone
  • kůra a šťáva z jednoho citronu
  • 2 lžičky cukru moučka

Na kandované citrony:

  • plátky citronů
  • dvě lžíce medu

Postup

Sníh vyšleháme spolu s cukrem do tuha, musí tvořit špičky pokud vyndáte hnětač, přisypte škrob a přidejte ocet a ještě důkladně zašlehejte. Hmotou naplníme cukrářský sáček a na pečící papír na plechu tvoříme kolečka asi 10 cm v průměru, nejdříve základnu a kolem obvodu ještě jakousi zeď (dovnitř pak přijde krém). Vyjde vám to zhruba na osm kousků. Pokud přebývá a na dortík už to není, udělejte na plech jednotlivé pusinky, to se nikdy neztratí. Dáme do trouby rozehřáté na 180 stupňů, ale ihned po vložení stáhneme na 120 a sušíme zhruba 45 minut. Po té troubu neotevírejte a hned nevyndávejte, ale nechte vychladnout uvnitř, Pavlovy pak půjdou odlepit.

Mezitím si vyšlehejte šlehačku, přidejte mascarpone, kůru a šťávu z citronu (volte chemicky neošetřený citron) plus cukr, dobře vyšlehejte dohromady. Citronové plátky kandujeme ve směsi medu a vody, svaříme med s vodou, přidáme plátky a podle toho, jak je chcete tmavé, tak karamelizujete na mírném plameni. Po té na prkénku dejte do lednice.

Vychladlé Pavlovy plníme krémem a ozdobíme plátkem kadovaného citronu. Dortíky dejte do lednice, lépe se rozleží. Ideální je k nim růžové šampaňské. Tak ať se vám povedou.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en