Možná jste si všimli, že velmi málo hodnotím restaurace a hotely v České republice, je to dáno hlavní faktem, že jezdím víc do Rakouska a taky tím, že raději píši pozitivní recenze a ne zdrcující kritiky. Takže mám radost, že mohu pochválit skvělý počin ve středních Čechách, a sice mlýn Dänemark.
Vydali jsme se sem na začátku prázdnin na oběd, předem jsem si rezervovala stůl a nastudovala něco málo o historii tohoto místa. Mlýn se nachází v malebném údolí říčky Vrchlice jen pár kilometrů od Kutné Hory a poprvé byl v historických pramenech uveden v roce 1491. Netradiční název získal díky Dánům, kteří pracovali v nedaleké štole. Mlýnu se někdy říká také Těšitelův, podle rodiny, která ho vlastnila až do roku 1970. V sedmdesátých letech se zde scházeli význační umělci jako například Jan Werich a hrálo se tu také bytové divadlo se zakázanými dramaty.
Po nákladné rekonstrukci ukončené v roce 2016 dnes mlýn slouží jako hotel a restaurace. Místo je oázou klidu také proto, že zde nejsou vítány děti do patnácti let a je to prostor pouze pro dospělé. Chválím především citlivě zrekonstruovanou hlavní budovu mlýna, která slouží jako restaurace a nachází se zde i šest pokojů, další pokoj je na nádvoří mlýna. Do zahrady se podařilo citlivě zakomponovat venkovní bazén a další místa pro relaxaci, třeba posezení u řeky nebo na nádvoří. Celek doplňují nápadité detaily od firmy Flamant jako jsou různé vázy, květináče, zahradní nábytek,…
My jsme využili hezkého letního počasí a byli jsme usazeni ven na nádvoří mlýna. Nejdříve mě až zarazilo ticho, které tu panuje, slyšíte jen zpěv ptáků, šumění listí a zurčení říčky Vrchlice. Protože jsme přijeli z turisticky rušné Kutné Hory, tak jsem si na to musela chvíli zvykat. Restauraci vede mladý a talentovaný šéfkuchař Lukáš Čapek, každý den je připraveno pouze jedno menu, což zaručuje čerstvost použitých surovin. Vinný lístek není sice nijak obsáhlý, ale jsou vybrána pěkná a kvalitní vína z Francie, Itálie, ale i z Rakouska. Dali jsme si tedy na začátek skleničku šampaňského, abychom se dostali do té pravé odpočinkové nálady. Prvním chodem byl špenátový krém s křepelčím vajíčkem, příjemný a svěží. Dále následovala filátka z pstruha od místního rybáře s čočkou beluga a kořenovou zeleninou, osvědčená kombinace, která ani tentokrát nezklamala. Na závěr z kuchyně dorazil desert, miniaturní profiterolky se zahuštěnou malinovou šťávou, cukrovými nitěmi a jedlými květy, zajímavá a esteticky působivá kombinace.
Celkově hodnotím oběd jako velmi chutný, nepřekombinované chody v patřičných porcích byly navíc servírovány na krásných talířích. Mlýn Dänemark se může pyšnit i velice milou a profesionální obsluhou. Prostředí je také na jedničku s hvězdičkou, takže to určitě nebyla naše poslední návštěva a těšíme se zase někdy na viděnou na říčce Vrchlici!
PS: Jediná moje výtka směřuje k příjezdové cestě, s větším autem se zde obtížněji vyjíždí, takže by bylo dobré zvážit její rekonstrukci.