Ovčí statek Brníčko

Ovčí statek se nachází v Brníčku nedaleko Zábřeha. Jedná se o rodinný podnik, kde se všichni členové rodiny podílejí na jeho chodu. Při poslední návštěvě například zdatně asistovaly během prodeje dcery hospodáře Michala Hrdličky Emma a Zdeňka. Děti už od malička přesně věděly, jak se chovat k zákazníkovi a byly velmi šikovné, tyhle dvě holky se určitě v budoucnu neztratí. „Ofčí statek“ jak ho rodina ráda nazývá, nabízí širokou škálu produktů. Já si zamilovala zejména sýr z nepasterovaného mléka zrající tři měsíce, který má nádhernou oříškovou chuť a širokou škálu využití: můžete ho jíst jen tak nebo ho použít v kuchyni na zapékání, do omáček, na strouhání… Vynikající je i čerstvý sýr, ricotta nebo domácí máslo. Chybu neuděláte ani s jehněčím masem nebo domácími vajíčky. Moc se mi líbí jejich přístup ke zvířatům, ta žijí přirozeně na velkém prostoru, pasou se na krásných loukách kolem statku a celkově vypadají velmi spokojeně.

Oceňuji, že ve svém okolí již mohu zakoupit skvělé, regionální produkty a doufám, že se tento trend bude rozšiřovat. Považuji za normální znát svého „statkáře“, tedy člověka, u kterého si mohu zakoupit sýry, maso, vejce a další produkty. Tento způsob nákupu je naprosto odlišný od anonymních prostorů supermarketů a obohatí vás nejen zapomenutými chutěmi domácích výrobků, ale i o zajímavý zážitek z návštěvy statku a o osobní kontakt s lidmi jako je právě Michal Hrdlička a jeho rodina.

Pro ty, kteří to mají na „Ofčí statek“ přece jen trochu dál, jsem se rozhodla položit statkářům pár otázek, zde jsou i s odpověďmi paní Soni Hrdličkové.

Jak jste se vůbec dostali k vlastnímu statku, chovu zvířat a výrobě sýrů?

Michal je bača, cestoval po světě, pak se vrátil domů a začal s chovem ovcí i se sýrařením, já jsem se přidala později.

Máte nějaké zkušenosti ze zahraničí?

Michal cestoval nejdřív po Evropě, pak žil v Austrálii.

Kolik máte v současné době zvířat a jaká?

Zhruba 200 ovcí (z toho jich 100 dojíme), 4 krávy, nějaké koně, psy, kočky, drůbež.

Co vše vyrábíte?

Ovčí sýry čerstvé, uzené, pařené, tahané, zrající, brynzu, jogurt, máslo.

Kde mohou zákazníci Vaše produkty zakoupit?

Na farmářských trzích v Olomouci, ve Štenberku, v Šumperku a ve farmářských prodejnách, v síti obchodů Sklizeno, Náš grunt atd.

Jaké máte plány do budoucna?

Užít si život.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en