Pak choi s bambusovými výhonky

V nadcházejících chladných dnech vás tento recept díky své kořeněnosti a pikantnosti příjemně rozehřeje. Pak choi je poměrně dobře k dostání ve větších supermarketech, jedná se o druh čínského zelí, pocházejícího z východní části Asie a je hojně rozšířen v kuchyni jižní a střední Číny, ale i v Japonsku. Kurkuma, zázvor a chilli se postarají o výborné dochucení a spolu s jasmínovou rýží pokrm nemá chybu.

Suroviny:

– 1 pak choi (zhruba o váze 250 g)

– 1 středně velká cibule

– 20 bambusových výhonků z konzervy

– 20 g čerstvého zázvoru

– 2 lžičky kurkumy

– 2 lžíce kokosového oleje

– 50 ml smetany

– šťáva z půlky limetky

– sůl

– 30 g kešu oříšků

– 20 g másla

– špetka chilli

– jasmínová rýže

Postup:

Z pak choie odstraníme konec a nakrájíme ho na drobnější proužky, cibuli nasekáme na kostičky, zázvor na co nejmenší kousky a bambusové výhonky na drobné plátky. Na pánvi rozehřejeme kokosový olej, přidáme cibuli a chvíli orestujeme, po té přisypeme kurkumu a přidáme zázvor, dobře promícháme. Přihodíme pak choi a bambusové výhonky, opět dobře promícháme, zalijeme smetanou a limetkovou šťávou. Dusíme zhruba 10-15 minut na mírném plameni, zakryté pokličkou.

Mezitím si nasekáme kešu oříšky a opražíme je v másle se špetkou chilli. Podáváme s jasmínovou rýží (alternativa: rýžové nudle) a posypané opraženými kešu ořechy.

Ideální vinný doprovod je aromatičtější bílé víno, třeba štýrský Morillon nebo Gewürztraminer z Alsaska. 

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en