V nadcházejících chladných dnech vás tento recept díky své kořeněnosti a pikantnosti příjemně rozehřeje. Pak choi je poměrně dobře k dostání ve větších supermarketech, jedná se o druh čínského zelí, pocházejícího z východní části Asie a je hojně rozšířen v kuchyni jižní a střední Číny, ale i v Japonsku. Kurkuma, zázvor a chilli se postarají o výborné dochucení a spolu s jasmínovou rýží pokrm nemá chybu.
Suroviny:
– 1 pak choi (zhruba o váze 250 g)
– 1 středně velká cibule
– 20 bambusových výhonků z konzervy
– 20 g čerstvého zázvoru
– 2 lžičky kurkumy
– 2 lžíce kokosového oleje
– 50 ml smetany
– šťáva z půlky limetky
– sůl
– 30 g kešu oříšků
– 20 g másla
– špetka chilli
– jasmínová rýže
Postup:
Z pak choie odstraníme konec a nakrájíme ho na drobnější proužky, cibuli nasekáme na kostičky, zázvor na co nejmenší kousky a bambusové výhonky na drobné plátky. Na pánvi rozehřejeme kokosový olej, přidáme cibuli a chvíli orestujeme, po té přisypeme kurkumu a přidáme zázvor, dobře promícháme. Přihodíme pak choi a bambusové výhonky, opět dobře promícháme, zalijeme smetanou a limetkovou šťávou. Dusíme zhruba 10-15 minut na mírném plameni, zakryté pokličkou.
Mezitím si nasekáme kešu oříšky a opražíme je v másle se špetkou chilli. Podáváme s jasmínovou rýží (alternativa: rýžové nudle) a posypané opraženými kešu ořechy.
Ideální vinný doprovod je aromatičtější bílé víno, třeba štýrský Morillon nebo Gewürztraminer z Alsaska.