Polévka z medvědího česneku

Sezóna téhle vynikající bylinky je v plném proudu. Takže recept na polévku, kde medvědí česnek hraje hlavní roli, se bude určitě hodit.

Suroviny:

– 400 g medvědího česneku

– 500 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru

– 250 ml mléka

– 1 střední šalotka

– 200 g créme fraiche

– 30 g másla

– sůl, černý pepř, muškátový oříšek

Postup:

Listy medvědího česneku očistíme a odstraníme stopku, pár si jich odložíme na nazdobení. Šalotku nasekáme najemno a zesklovatíme na másle, přidáme medvědí česnek a společně asi minutu dusíme. Zalijeme vývarem a vaříme 15 minut, tyčovým mixérem umícháme do hladka, přidáme mléko, sůl, pepř a muškátový oříšek. Opět přivedeme k varu a přilijeme créme fraiche. Vše důkladně promícháme. Podáváme s nasekanými čerstvými lístky medvědího česneku, případně i s jeho květy. Můžeme dozdobit ještě lžičkou creme fraiche a kostičkami toastu opečeného na másle.

Pokud budete chtít polévku doprovodit vhodným vínem, tak neuděláte chybu se svěžím Grüner Veltlinerem nebo Rivanerem.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en