Dýňová sezóna je v plném proudu, a tak Vám nabízím recept na vynikající polévku. Její lehce sladkokyselou chuť si zamilujete.
Suroviny
– půlka menší máslové nebo hokkaido dýně
– 1 jablko
– 1 červená cibule
– 2 stroužky česneku
– olivový olej
– 400 ml zeleninového vývaru
– půl plechovky kokosového mléka
– lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
– sůl
– kardamom
– zakysaná smetana
– hrst kešu oříšků
– chilli
Postup
Dýní rozkrojíme, zbavíme semen a odstraníme slupku. Dužinu nakrájíme na větší kusy. Jablko zbavíme jádřince, nakrájíme na osminky. Oloupanou cibuli a česnek také nakrájíme, vše vložíme do zapékací mísy, osolíme a pokapeme olivovým olejem. Pečeme 25-30 minut v předehřáté troubě na 180 stupňů. Následně přendáme do vhodné nádoby, zalijeme trochou vývaru a do hladka rozmixujeme. Přelijeme do hrnce, přidáme zbytek vývaru a kokosové mléko. Chvíli povaříme, osolíme a ochutíme čerstvým zázvorem a kardamomem. Kešu oříšky nasekáme, opražíme na másle a přidáme trochu chilli. Polévku servírujeme ozdobenou lžící kysané smetany a posypanou opraženými oříšky.