Polévka z pečené dýně a jablka

Dýňová sezóna je v plném proudu, a tak Vám nabízím recept na vynikající polévku. Její lehce sladkokyselou chuť si zamilujete.

Suroviny

– půlka menší máslové nebo hokkaido dýně

– 1 jablko

– 1 červená cibule

– 2 stroužky česneku

– olivový olej

– 400 ml zeleninového vývaru

– půl plechovky kokosového mléka

– lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru

– sůl

– kardamom

– zakysaná smetana

– hrst kešu oříšků

– chilli

Postup

Dýní rozkrojíme, zbavíme semen a odstraníme slupku. Dužinu nakrájíme na větší kusy. Jablko zbavíme jádřince, nakrájíme na osminky. Oloupanou cibuli a česnek také nakrájíme, vše vložíme do zapékací mísy, osolíme a pokapeme olivovým olejem. Pečeme 25-30 minut v předehřáté troubě na 180 stupňů. Následně přendáme do vhodné nádoby, zalijeme trochou vývaru a do hladka rozmixujeme. Přelijeme do hrnce, přidáme zbytek vývaru a kokosové mléko. Chvíli povaříme, osolíme a ochutíme čerstvým zázvorem a kardamomem. Kešu oříšky nasekáme, opražíme na másle a přidáme trochu chilli. Polévku servírujeme ozdobenou lžící kysané smetany a posypanou opraženými oříšky.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en