Rakousko: Víno a moderní architektura

První důkazy o vinařství Keltů a Ilyrů pocházejí z doby 800 let před Kristem z oblasti dnešního Burgenlandu a Štýrska. Například nález jadérek vinné révy v keltském hrobě svědčí o skutečnosti, že již tehdy si lidé vína cenili a doufali, že tento lahodný nápoj je bude doprovázet i po smrti. Pěstování a výroba vína dosáhly plného rozmachu za časů Římanů, kteří zde zcela využili své bohaté zkušenosti s vinnou révou a systematicky zakládali nové vinice na nejvhodnějších polohách. Jejich poznatky byly již tehdy na vysoké odborné úrovni, římský učenec Columella napsal v prvním století našeho letopočtu významnou knihu o pěstování vinné révy a vinařství „De re rustica“, v níž se zmiňuje mimo jiné o potřebě hnojení, pravidelné práce na vinici, ale i o metodách zpracování vína nebo o důležitosti označení původu. Římané byli i zdatní konzumenti, římský voják měl nárok na 2 – 4 litry vína denně. Po zániku římské říše trvala obnova vinic a vinařské kultury poměrně dlouhou dobu, pozitivně se projevil rozšiřující se vliv církve a církevních řádů, které dodnes v Rakousku vlastní spoustu vinic a viničních statků. Zajímavé je, že podle statistiky města Kremže z roku 1470 nebyla spotřeba vína nijak umírněná, roční spotřeba na hlavu činila 180 litrů oproti dnešním 30 litrům! Jednalo se sice o bohaté vinařské město, ale i tak máme co dohánět.

Významným mezníkem pro rozvoj rakouské pohostinnosti bylo vydání patentu Josefa II. v roce 1784. Tento „Heurigenpatent“ umožnil lidem prodej vlastního vína a potravin, takže nejprve v okolí Vídně a později v celém Rakousku vznikaly „Heurigen“, jejichž tradice přetrvává dodnes. Snad jediným pochybením rakouského vinařství je „Weinskandal“ z roku 1985, kdy několik vinařů přidávalo do vína diethylenglykol kvůli intenzivnější sladké chuti, aby tak vyhověli vkusu německých zákazníků. Následkem toho byly přijaty velmi přísné vinařské zákony a v konečném důsledku tento skandál přispěl k razantnímu vzestupu kvality vína a vinařství. Dnes se v Rakousku pěstuje víno na ploše téměř 46 tisíc hektarů, což je sice pouhé procento celosvětové produkce, ale kvalitou se toto víno řadí mezi nejlepší na světě. Na vinicích je stále převaha bílých odrůd nad odrůdami modrými, i když v poslední době je trend výroby červeného vína zřetelně na vzestupu, takže se můžeme těšit nejen z výborného veltlínského zeleného, rýnského ryzlinku nebo sauvignonu blanc, ale i ze skvěle vyzrálého zweigeltu, frankovky nebo modrého portugalu.

Jak již bylo řečeno, hodně viničních statků zakládaly církevní řády. Ty také zaměstnávaly tehdejší vynikající architekty a stavitele, kteří se podepsali nejen na množství renesančních a barokních kostelů a klášterů, ale také viničních statků. A toto spojení kvalitního vína a kvalitní architektury přetrvává dodnes. V posledních letech se navíc vrátila ze stáží po celém světě spousta mladých vinařů, kteří přinesli nejen oživení vinařské scény, ale také důraz na moderní architekturu, a kontakty na zajímavé domácí i zahraniční architekty. Díky tomu vznikla ve všech vinařských oblastech spousta inspirujících moderních staveb, které jsou často unikátním spojením nové a staré architektury. Na následujících stránkách si můžete přečíst to nejzajímavější o vínu a architektuře v oblastech Weinviertel, Kamptal a Kremstal, tedy na sever od Dunaje. Ať už si ke své návštěvě vyberete jakoukoli z těchto oblastí, mohu Vám zaručit, že budete všude potkávat milé a nápomocné lidi, uvidíte spoustu zajímavostí, dobře se najíte a hlavně ochutnáte nepřeberné množství kvalitního vína. Nezbývá než dodat „Zum Wohl!“.

Weinviertel

Weinviertel je s 13 400 hektary největší vinařskou oblastí Rakouska. Nachází se hned za hranicemi a za hraničními přechody narazíte na zvlněné vinice a sklípky. Nejdůležitější odrůdou je zde veltlínské zelené neboli Grüner Veltliner, který zde má ideální podmínky a v jeho chuti zde naleznete typické tóny zeleného pepře a citrusového ovoce. Podíl bílých odrůd zde tvoří 75 % a domnívám se, že i v budoucnu bude bílé víno vždy převažovat. Můžete zde ochutnat též vynikající vlašský i rýnský ryzlink nebo Müller-Thurgau. Ve Weinviertlu se však vyskytují i teplotně nadprůměrná místa, zejména údolí, výborně se hodící pro pěstování zweigeltu a modrého portugalu.

Ideální první zastávkou je vinařské městečko Retz, vzdálené zhruba pět kilometrů od našich hranic. Po příjezdu do centra Vás zaujme nádherné velké náměstí s výstavnými měšťanskými domy převážně v renesančním a barokním stylu s radnicí uprostřed, která láká vyhlídkou z radniční věže. Mohu jen potvrdit, že výšlap několika desítek schodů za ten nádherný rozhled po okolních vinicích opravdu stojí. V případě, že Vás tento sportovní výkon unaví, je zde okamžitá záchrana v podobě vinotéky Weinquartier Retz přímo naproti radnici. Weinquartier vyniká nejen velkým výběrem vín od více než padesáti vinařů, ale také zajímavou architekturou, která spojuje starý měšťanský dům a moderní vinotéku s místností pro degustaci, přehlednými regály na víno a prodejem místních specialit. Moderní přestavba a nové vnitřní uspořádání včetně baru je dílem vídeňské architektonické kanceláře Sputnic, vedené uznávaným mladým architektem Norbertem Steinerem. Výsledek je velmi povedený, kromě dobrého vnitřního členění a šikovně vyřešeného bezbariérového přístupu zaujme do zelena laděná podlaha z litého betonu spolu s regály ze světlého dřeva, které jsou díky jednotnému grafickému zpracování jmen vinařů velmi přehledné. Všechna vína zde můžete nakoupit za „Ab Hof Preis“, to znamená za cenu stejnou jako u vinařů a výběr je opravdu veliký. Určitě vyzkoušejte svěží veltlín v kategorii Classic z vinařství Bannert nebo Prechtl, intenzivnější veltlín „Vom Schloss“ pak nabízí Graf Hardegg. Chybu neuděláte ani s rýnským ryzlinkem „Selektion“ od Laurera, oceněném na rakouském salonu vín 2013. Na své si přijdou i milovníci extraktivnějších, voňavějších odrůd jako je Gelber Muskateller nebo Traminer od Fidesserů.

Dalším zajímavým místem je Mailberg a vlastně celé údolí Mailberg Valley, jak si ho pojmenovali místní vinaři. Jedná se o teplejší část Weinviertlu, takže se zde daří i odrůdám modrým, zvláště cabernetu sauvignon nebo merlotu, ale hlavní i zde stále zůstávají bílé odrůdy veltlín a ryzlink. Dominantou obce Mailberg je zámek maltézských rytířů, původem z dvanáctého století, z jehož vinic můžete na místě ochutnat vína s vinětou “Weingut Malteser Ritter-Orden“. Za ochutnání též stojí chuťově velmi dobře vyvážený sekt Malteser Brut, což je cuveé z odrůd veltlínské zelené, chardonnay a rulandské modré. Za návštěvu stojí také moderní vinařství Hagn se zcela novým hotelem a restaurací. Moderní budova láká prosklenými plochami, kombinovanými se světlým dřevem a zajímavě geometricky řešenými plochami terasy a balkonů jednotlivých pokojů. Uvnitř je příjemné prostředí plné světla s krásným výhledem na vinici Hundschupfen, ze které rodina Hagn sklízí ty nejlepší hrozny Grüner Veltliner, výsledné víno je harmonické s tóny zralých meruněk a příjemnou mineralitou typickou právě pro tento kopec. Celý projekt navrhovala a realizovala firma Koll, která se specializuje na hotelovou a restaurační architekturu, a to spolu s designem a kompletním vybavením. Studio Koll působí po celém Rakousku a má již padesátiletou tradici. Jejich dílo můžete ocenit při ochutnávce široké škály vín Hagn v degustační místnosti laděné do světlého dřeva s dekorací v podobě vinných lahví. Kromě výborných Veltlínů doporučuji také ochutnat skvělý Blauer Zweigelt nebo Cuvée Schlos Glasswein.

Další tipy:

Skvělá restaurace Pollak v Unterretzbach, kde servírují nejen rakouskou specialitu „Backhendl“ v té nejvyšší kvalitě. U rodiny Pollak můžete také přímo na jejich statku v Unterretzbach zakoupit přebytky, tedy vynikající domácí marmelády, nakládané ovoce a zeleninu či domácí tlačenku, klobásky a škvarky.

Restaurace Schlosskeller na zámku v Mailbergu, zde své kulinářské umění předvádí mladý, talentovaný kuchař Christoph Schüller a při servírování mu pomáhá jeho milá partnerka Verena Schneider. Vyzkoušejte například dvanáctichodové menu, šéfkuchař Vás jistě překvapí neobvyklými a velmi chutnými kombinacemi surovin. Doporučuji spojit s ochutnávkou místních vín z Mailberg Valley, ochotná a erudovaná obsluha Vám zajisté dobře poradí s výběrem.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en