Rakousko: Víno a moderní architektura – Kremstal

Kremstal

Když se dáte z Kamptalu jižním směrem k Dunaji, dostanete se přímo do vinařské oblasti Kremstal, která, jak název napovídá, získala svůj název podle centra této oblasti, tedy města Krems. Krems neboli česky Kremže má více než tisíciletou tradici v pěstování vinné révy a víno zde vždy hrálo významnou roli, ať už jako důležitý obchodní artikl nebo jako kulturní nápoj. Dnes zaujímá plocha vinic Kremstalu necelých 2 250 hektarů a rozprostírá se v okolních kopcích na obou stranách Dunaje. Opět zde převažuje produkce bílých vín, ale vinaři začínají objevovat i půvab lehkých rosé a dobrých výnosů zde dosahují i vhodně zvolené modré odrůdy. Nejpopulárnější ovšem zůstává Grüner Veltliner, Riesling a Zweigelt.

Kremstal je také proslavený velkým počtem vinařských družstev, která se tu těší dlouhé tradici i dobré pověsti díky vínům se skvělým poměrem ceny a kvality. Naše první zastavení tedy bude v „Genossenschaft Winzer Krems“, sídlícím nad městem uprostřed vinice Sandgrube. Vinařské družstvo Winzer Krems má 1 050 členů, hospodaří na celkové ploše 1 000 hektarů a na jeho návštěvu se rozhodně vyplatí vyhradit si více času. Moderní část komplexu budov je návrhem kremžské architektonické kanceláře Erwina Krammera, jejichž základním prvkem je kombinace velkých prosklených stěn a zajímavě řešených detailů ze světlého dřeva. Báječným nápadem je především střecha, která svým tvarem kopíruje zvlnění vinice Sangrube. Díky proskleným stěnám Vám neunikne nejmenší detail moderního provozu, v němž dominují velké nerezové tanky na kvašení a zrání bílého vína. I vnitřní vybavení moderní budovy je účelné a velmi vkusné, například místnost s barikovými sudy s červeně laděnou podlahou z litého betonu a dlouhým stolem z jednoho kusu dřeva. Nesmíte vynechat ani prohlídku starých sklepů a naučný dvacetiminutový film o pěstování a výrobě vína, který Vám promítnou v 3D kvalitě v místním kinosále. Ideální je celou prohlídku zakončit v degustační místnosti spojené s prodejnou, kde si vybraná vína můžete rovnou zakoupit. Doporučuji ochutnat veltlínské zelené v pořadí od nejmladšího, nejsvěžejšího ročníku 2013 přes plnější a strukturovanější veltlín z vinice Kremser Goldberg ročníku 2012 až po nejintenzivnější veltlín Wachtberg v kategorii Reserve také z roku 2012. Pokud preferujete jinou odrůdu než Grüner Veltliner, jistě si vyberete z široké škály vín z odrůd Riesling, Chardonnay, Gelber Muscateller nebo Zweigelt.

Další zastávka v Kremstalu bude již na druhé straně Dunaje, kde ve vinicích nad vesnicí Palt najdete moderní hotel a vinařství rodiny Malat. Na první pohled Vás zaujme architektonické řešení budovy, která skvěle spojuje starý viniční statek a novostavbu s dřevěnými stěnami a velkými prosklenými plochami. Celek působí velmi prostorně a vzdušně, stará a nová architektura se navzájem nepřekřikují, ale velmi harmonicky souzní. Přestavba je dílem vídeňské architektonické kanceláře TM Architektur, kterou tvoří architekti Ernst Tschabuschnig a Christian Mandler. Pro bližší poznání budovy, ale i skvělých vín Malat, je nejlepší se ubytovat v jednom z devíti pokojů či apartmánu. Všechny pokoje jsou nádherně prosvětlené a mají fantastický výhled na klášter Göttweig i do okolních vinic. Pak už je doslova nezbytností si na panoramatické terase vychutnat jeden ze skvělých sektů Malat, ať už tradiční metodou zpracovaný klasický sekt nebo jeho rosé verzi. Neuděláte chybu ani se skleničkou Grüner Veltliner nebo Rieslingu, mně velmi zachutnaly příjemně minerální Grüner Veltliner Höhlgraben 2012 a elegantní Riesling Silberbühel 2012.

Další tipy:

Půvabné údolí a zřícenina hradu Senftenberg, ve stejnojmenné vesnici najdete vinařství rodiny Nigl, ochutnejte skvělé veltlíny a ryzlinky „Piri“ nebo se zastavte u Niglů na oběd či večeři, vaří se zde skvěle!

Wellenspiel- restaurace, kavárna a vinotéka na břehu Dunaje v Kremži. Na jaře a v létě si můžete sednout ven a kochat se nádherným výhledem na Göttweig a Mautern.

Mautern na druhé straně Dunaje- půvabná vinařská vesnice, v malé cukrárně na náměstí vyrábí nepřekonatelné kremrole. Nesmíte vynechat ani legendární vinařství Nikolaihof, jejichž Riesling poprvé získal sto bodů od Parkera. Nikolaihof je také proslulý dvůr s restaurací, kde se vaří ve stylu „bio“, vše je čerstvé a vynikající.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en