Recenze restaurace Meissl&Schadn

Při naší první novoroční návštěvě mého milovaného města jsme se rozhodli vyzkoušet nějakou novinku na vídeňské gastronomické scéně. Moje volba padla na restauraci Meissl&Schadn přímo v centru Vídně na Schubertringu. Podnik se nachází v přízemí nedávno otevřeného hotelu Grand Ferdinand a je vyhlášený svými telecími řízky. To pro mě byla jednoznačně výzva, protože jsem si myslela, že nejlepší řízky dělají u Figlmüllera, takže mě nalákala možnost srovnání.

Rezervaci jsem si raději vytvořila předem přes přehledný rezervační systém na webu, byli jsme tudíž po příchodu do restaurace téměř ihned usazeni na pěkné místo kousek od okna s vyhlídkou na celý prostor. Restaurace je poměrně velká, vkusně zařízená červenými sedačkami a uprostřed trůnila překrásná živá kytice, kterou je musela díky mým oblíbeným strelíciím neustále obdivovat. Obsluha byla velmi hbitá a hned nám nabídla jídelní lístek, který je rozčleněn na předkrmy, polévky a hlavní jídla plus denní menu v pracovní dny. Zajímavostí jsou i „Assietten“, což je vlastně výběr tradičních vídeňských pokrmů jakými jsou například sulz nebo guláš, servírovaných v menších mističkách. Můžete tedy ochutnat více druhů, aniž byste se přejedli. Zvláštní oddíl jídelníčku tvoří telecí řízek, dá se objednat smažený na sádle, oleji nebo na másle. K tomu lze vhodně kombinovat přílohy, třeba bramborový nebo okurkový salát či brusinky.

Původně jsem si chtěla dát něco dietního (vzhledem k tomu, že bylo druhého ledna, tak mě napadla ta pošetilá myšlenka jíst lehce a zdravě :), ale nakonec byla volba „Wiener Schnitzel“ na másle s okurkovým salátem jasná. Hlavně při pohledu do prosklené kuchyně, kde dva kuchaři naprosto mistrně připravují voňavé řízky. Kdo by měl zájem se naučit, jak na to, tak restaurace dvakrát týdně pořádá kurzy přípravy téhle delikatesy. Mirek si objednal krevetový koktejl v doprovodu fantastického toastu opečeného na másle a poté čtyři mističky s variací rakouské kuchyně.

Z vinné karty jsme si vybrali vína po skleničce, já Grüner Veltliner Steinfeder 2016 z vinařství Lehensteiner z Wachau a manžel Neuburger 2016 z Domäne Wachau, obě vína správně vychlazená a ve vhodných sklenicích. Vinný lístek se vlastenecky zaměřuje na rakouská vína, je to takový průřez různými odrůdami a oblastmi, a ačkoli není nikterak obsáhlý, tak mě jako milovnici rakouských vín plně uspokojil. Řízek také naprosto splnil mé očekávání, krásně naklepaný, maso zůstalo šťavnaté a zlatavá strouhanka na másle byla výborná, k tomu skvěle ochucený okurkový salát se smetanovou zálivkou. Mirek si pochutnal na sulzu, šunce s majonézou, guláši a pajšlu, vše hezky servírované a vynikající chuti. K řízku mi došlo víno, ochutnala jsem tedy „Hauswein“, Grüner Veltliner od Docknerů z Kremstalu a byla jsem nadšená, velmi příjemný poměr ceny a kvality.

Na moučníky už nám bohužel nezbylo v žaludku pražádné místo, ale nabídka desertů je víc než lákavá, fialkový sorbet podle Sissi, Cremeschnitte nebo povidlové taštičky. Nicméně není všem dnům konec a do restaurace Meissl&Schadn se určitě vrátíme. Hodnotím ji jako skvělé místo na oběd nebo večeři, které potěší nejen milovníky tradiční rakouské kuchyně. Jídlo je zde opravdu výborné, víno zrovna tak, a navíc vzhledem k poloze centru jsou zde i celkem příjemné ceny. Takže „Zum Wohl!“ a na viděnou u nejlepšího Wiener Schnitzel ve městě! 

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en