Recept na nejlepší domácí těstoviny

Tenhle recept jsem ladila docela dlouho, mám ráda domácí těstoviny čerstvé a tudíž s vejci. V některých kuchařkách se do těstovin dávají celá vejce, tedy i bílky, ale to mi až tak nechutná a navíc jsou těstoviny tužší. Takže jsem vyladila recept jen se žloutky, tady je.

Suroviny:

– 2 žloutky

– 1 křepelčí vajíčko

– 84 g mouky na těstoviny (pokud nemáte, tak hladká mouka 00)

– špetka soli

– 2 lžičky olivového oleje

– trocha vody

Postup:

Recept je na dvě porce těstovin, vejce vybírejte z volného chovu, mají mnohem kvalitnější žloutky. Do mísy vsypte mouku, přidejte žloutky a křepelčí vajíčka, sůl i olej. Dejte do kuchyňského robotu a sledujte pozorně konzistenci, hmota začne hrudkovatět a nebude se zřejmě zcela spojovat. To je ten pravý čas po trošce přidat vodu, přidávejte opatrně po lžičkách, vždy jedna lžička a nechat prohníst, až se těsto začne spojovat do jednolité hmoty, tak už vodu nepřidávejte a nechte důkladně prohníst v robotu alespoň pět minut. Těsto musí být pružné, vláčné, ale zároveň pevné, nesmí se výrazně lepit k míse nebo k hnětači.

Pokud nemáte kuchyňský robot, mám pro vás horší zprávu, bude to trvat docela dlouho, než těsto v ruce uhnětete, minimálně půl hodiny. Ale třeba si na vás Ježíšek vzpomene a k Vánocům robota přinese 🙂 Neváhejte ho o to poprosit, za mě jedna z nejlepších věcí v kuchyni.

Těsto zabalte do potravinové folie a dejte minimálně na hodinu odpočinout do lednice, pak se můžete vrhnout na výrobu těstovin, lze z něj vyrobit klasické tagliatelle, tagliolini, lasagne a spoustu dalších druhů. Omáčkám se také meze nekladou, výborně chutnají s pestem, klasickou rajčatovou omáčkou, s houbami, s masovými omáčkami, prostě se vším! Ve vroucí vodě se vaří krátkou dobu, zhruba 2-3 minuty. 

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en