Přináším Vám první ze slíbených receptů, které si pro nás přichystal šéfkuchař vynikající restaurace „Zum Kaiser von Österreich“v Kremži. Recept je pro čtyři osoby a doporučuji jej podávat jako předkrm.
Tatarák z matjesů na červené řepě s křenovou smetanou
Suroviny
– 4 filety matjesů
– 1 lžíce nasekané pažitky
– 2 rajčata (nasekaná na kostky, vnitřek odstraníme)
– olivový olej
– půl kelímku zakysané smetany
– 1 lžička čerstvého křenu
– šťáva z půlky citrónu
– 2 červené řepy (oloupané, uvařené a nakrájené na tenké plátky)
– 4 křepelčí vejce
– černý pepř, sůl
Postup
Filety z matjese osušíme, nakrájíme na kostičky, důkladně promícháme s rajčaty a pažitkou. Ochutíme čerstvě namletým černým pepřem, citrónovou šťávou a olivovým olejem.
Kysanou smetanu smícháme s čerstvým křenem, černým pepřem a citrónovou šťávou, osolíme.
Z křepelčích vajíček připravíme volská oka. Servírujeme tak, že nejprve na talíř dáme křenovou smetanu, pak poklademe plátky červené řepy, na to umně nazdobíme matjesový tatarák a na něj umístíme křepelčí vejce.
Doporučuji podávat s vychlazeným bílým vínem, nejlépe s nějakou aromatičtější odrůdou, dobře by se hodilo Chardonnay, Grauburgunder, ale zkusila bych i Gelber Muskateller v méně voňavé, suché podobě.