Recepty šéfkuchaře Hermanna Haidingera

Přináším Vám první ze slíbených receptů, které si pro nás přichystal šéfkuchař vynikající restaurace „Zum Kaiser von Österreich“v Kremži. Recept je pro čtyři osoby a doporučuji jej podávat jako předkrm.

Tatarák z matjesů na červené řepě s křenovou smetanou

Suroviny

– 4 filety matjesů

– 1 lžíce nasekané pažitky

– 2 rajčata (nasekaná na kostky, vnitřek odstraníme)

– olivový olej

– půl kelímku zakysané smetany

– 1 lžička čerstvého křenu

– šťáva z půlky citrónu

– 2 červené řepy (oloupané, uvařené a nakrájené na tenké plátky)

– 4 křepelčí vejce

– černý pepř, sůl

Postup

Filety z matjese osušíme, nakrájíme na kostičky, důkladně promícháme s rajčaty a pažitkou. Ochutíme čerstvě namletým černým pepřem, citrónovou šťávou a olivovým olejem.

Kysanou smetanu smícháme s čerstvým křenem, černým pepřem a citrónovou šťávou, osolíme.

Z křepelčích vajíček připravíme volská oka. Servírujeme tak, že nejprve na talíř dáme křenovou smetanu, pak poklademe plátky červené řepy, na to umně nazdobíme matjesový tatarák a na něj umístíme křepelčí vejce.

Doporučuji podávat s vychlazeným bílým vínem, nejlépe s nějakou aromatičtější odrůdou, dobře by se hodilo Chardonnay, Grauburgunder, ale zkusila bych i Gelber Muskateller v méně voňavé, suché podobě.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en