Krémová topinamburová polévka
Suroviny
– 500 g topinamburů
– 250 ml vývaru (kuřecí nebo zeleninový)
– 250 ml šlehačky
– kvalitní olej na smažení
– pár lístků kerblíku na ozdobu
– černý pepř, sůl
Postup
Topinabury očistíme, jeden až dva (podle velikosti hlíz) si necháme stranou, zbytek nakrájíme na kostky a uvaříme ve vývaru do měkka. Hlízy, které máme stranou, nakrájíme na tenké plátky a smažíme na oleji do zlatova, pak odsušíme přebytečný tuk kuchyňskou papírovou utěrkou.
Změklé, uvařené kostičky topinamburu rozmixujeme spolu se šlehačkou tak, aby byla vznikla jemná, našlehaná konzistence. Osolíme, ochutíme čerstvě namletým černým pepřem. Podáváme ozdobené plátky topinamburů a posypané kerblíkovými lístky.