LADIES logo WINE

Slaný koláč z tvarohového lístkového těsta

Ladies&Wine > Recepty > Slaný koláč z tvarohového lístkového těsta

Podzim je tady, a to znamená nejen návrat do kuchyně, ale také začátek dýňové sezóny. Proto jsem pro Vás vymyslela variaci na tvarohové lístkové těsto, které je skvělé nejen na tradiční štrúdl, ale i na slané koláče. Recept vznikl ve spolupráci s Bonami, mám od nich krásnou novou formu Emile Henry a parádní designovou zástěru jak jinak než s kočičím motivem, mrkněte ná fotky :) 

Suroviny:

Těsto:

- 125 g másla

- 125 g tučného tvarohu (raději v kostce)

- 125 g hladké mouky

Náplň:

- 100 g creme fraiche nebo tučnější zakysané smetany

- 100 g dýně

- 100 g hub

- 100 g sýru Munster

- sůl, černý pepř, muškátový oříšek

Postup:

Všechny suroviny na těsto zpracujeme na vále, dbejte na to, aby máslo a tvaroh byly studené. Jinak hrozí, že se vám vytvoří lepivá hmota, a ne kompaktní těsto. Zabalte do potravinářské folie a dejte minimálně na hodinu odpočinout do lednice.

Těsto rozválejte na pomoučněném vále a vtlačte do máslem vymazané formy, okraje jsou zhruba dva centimetry. Potřete creme fraiche nebo zakysanou smetanou, osolte, opepřete a ochuťte muškátovým oříškem. Rovnoměrně posypte nakrájenou dýní (já měla tentokrát Hokaido) a houbami, kdo nemá lesní, tak klidně žampiony z obchodu. Navrch dejte plátky sýru Munster, hodí se i jiný aromatický sýr s červenou plísní, třeba Limburger.

Pečte v rozehřáté troubě na 180 stupňů asi 35 až 40 minut, sýr musí být rozteklý a nazlátlý. Podávejte nejlépe vlažné, ale chápu, že se to někdy nedá vydržet.

Recept je ideální na různé variace zeleniny a sýrů, bude fungovat s cibulí a slaninou, s paprikami a fetou, ale zkuste i nějakou svoji inovativní kombinaci.

K dýni a Munsteru půjde dobře aromatičtější bílé víno, třeba francouzské z oblasti Jura nebo štýrský Morillon.