Ladies&Wine > Recepty > Slaný koláč z tvarohového lístkového těsta
Podzim je tady, a to znamená nejen návrat do kuchyně, ale také začátek dýňové sezóny. Proto jsem pro Vás vymyslela variaci na tvarohové lístkové těsto, které je skvělé nejen na tradiční štrúdl, ale i na slané koláče. Recept vznikl ve spolupráci s Bonami, mám od nich krásnou novou formu Emile Henry a parádní designovou zástěru jak jinak než s kočičím motivem, mrkněte ná fotky :)
Suroviny:
Těsto:
- 125 g másla
- 125 g tučného tvarohu (raději v kostce)
- 125 g hladké mouky
Náplň:
- 100 g creme fraiche nebo tučnější zakysané smetany
- 100 g dýně
- 100 g hub
- 100 g sýru Munster
- sůl, černý pepř, muškátový oříšek
Postup:
Všechny suroviny na těsto zpracujeme na vále, dbejte na to, aby máslo a tvaroh byly studené. Jinak hrozí, že se vám vytvoří lepivá hmota, a ne kompaktní těsto. Zabalte do potravinářské folie a dejte minimálně na hodinu odpočinout do lednice.
Těsto rozválejte na pomoučněném vále a vtlačte do máslem vymazané formy, okraje jsou zhruba dva centimetry. Potřete creme fraiche nebo zakysanou smetanou, osolte, opepřete a ochuťte muškátovým oříškem. Rovnoměrně posypte nakrájenou dýní (já měla tentokrát Hokaido) a houbami, kdo nemá lesní, tak klidně žampiony z obchodu. Navrch dejte plátky sýru Munster, hodí se i jiný aromatický sýr s červenou plísní, třeba Limburger.
Pečte v rozehřáté troubě na 180 stupňů asi 35 až 40 minut, sýr musí být rozteklý a nazlátlý. Podávejte nejlépe vlažné, ale chápu, že se to někdy nedá vydržet.
Recept je ideální na různé variace zeleniny a sýrů, bude fungovat s cibulí a slaninou, s paprikami a fetou, ale zkuste i nějakou svoji inovativní kombinaci.
K dýni a Munsteru půjde dobře aromatičtější bílé víno, třeba francouzské z oblasti Jura nebo štýrský Morillon.