Ladies&Wine > Recepty > Vláčná dýňová bábovka
Dýně na chvíli ovládly naše kuchyně, a nejinak je tomu i u nás. Mají výhodu variability, takže z nich klidně upečete slaný koláč nebo sladkou bábovku. Na jednu takovou vám přináším recept. Forma na bábovku je z Bonami, skvěle se s ní pracovalo a výsledek vypadá efektně.
Suroviny:
- 150 g másla pokojové teploty
- 300 g nastrouhané dýně (Hokaido můžete strouhat i se slupkou, ostatní druhy oloupejte)
- 3 vajíčka
- 150 g třtinového cukru
- 220 g hladké mouky
- 50 g škrobu
- 60 g vlašských ořechů
- 2 lžíce rumu
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžičky perníkového koření
- špetka soli
- šťáva a kůra z jednoho citronu
Postup:
Změklé máslo důkladně vyšleháme s vajíčky a cukrem. Přidáme najemno nastrouhanou dýni a najemno namleté ořechy (můžete klidně použít i lískové, pekanové nebo jejich směs). Přisypeme postupně všechny sypké suroviny, přilijeme rum a citronovou šťávu plus přidáme kůru. V robotu důkladně zpracujeme a vlijeme těsto do předem máslem vymazané formy. Pečeme v troubě vyhřáté na 175 stupňů zhruba 40 minut. Po vychládnutí vyklopíme z formy a posypeme vanilkovým cukrem. Lze ještě trochu polít rumem, dozdobit čokoládou nebo citronovou polevou. Dobrou chuť :)