V lednu se asi spousta z vás minimálně pokusí o zdravější jídelníček, risoto s červenou čekankou tedy přijde víc než vhod. Následující recept je vhodný jako předkrm, pak jsou to čtyři menší porce nebo jako hlavní chod pro dva. Použijte druh rýže „Arborio“ nebo „Carnarolli“, jedná se o kulatozrnnou rýži, která je nejvhodnější na přípravu risota.
Suroviny:
– 1 střední šalotka
– 1 stroužek česneku
– 200 g červené čekanky (radicchio di Treviso)
– 200 g rýže
– 30 g másla
– 150 ml bílého vína
– 700 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
– sůl
– 40 g nastrouhaného parmezánu (může být i Grana Padano)
– 40 g másla (po plátcích, cca 10 g)
Postup:
šalotku a česnek nakrájíme na jemno, čekanku omyjeme a také nakrájíme na menší kousky. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme šalotku a česnek, chvíli opékáme, pak přidáme čekanku a rýži, opět chvíli restujeme. Zalijeme bílým vínem, zredukujeme ho na polovinu a přilijeme vývar. Zhruba 15-20 minut dusíme, dokud rýže nezměkne, těsně před koncem přidáme polovinu nastrouhaného sýra a můžeme pro větší krémovost dodat ještě i trochu másla (není uvedeno v receptu, ale risoto krásně zjemní).
Servírujeme na předehřátých talířích, nazdobené plátkem másla a strouhaným sýrem. Ideální vinný doprovod je těžší bílé, může být Chardonnay nebo italské Greco di Tufo.