Rozhovor s Andreasem Gruberem

Andreas Gruber pochází z vinařské rodiny a nyní vede vinařství Graf Hardegg, které se nacháí pár kilometrů od našich hranic, v malebné obci Seefeld-Kadolz. V jejím okolí patří šlechtické rodině Hardegg 35 hektarů vinic, které jsou osázeny jak bílými, tak modrými odrůdami.

Mezi jejich bílá vína můžeme zařadit tradiční Grüner Veltliner a Riesling, z červených vín pak Pinot noir nebo Zweigelt. Specialitou je francouzská odrůda Viognier, která na zdejším podloží dosahuje zajímavé minerality a aromatiky zralého manga, litchi, vše příjemně zakulaceno šestiměsíčním zráním v dubových sudech. Vyzdvihnout musím i jejich skvělé sekty Brut a Brut rosé, tyto ročníkové skvosty právem nasbíraly spoustu ocenění.

Zde jsou zajímavé odpovědi Andrease Grubera na moje tradiční otázky:

1. Jak jste se dostal k vinařství a jakou školu jste studoval?

Pocházím z rodiny, která se vždy věnovala vinohradnictví a sadařství. Vystudoval jsem ale národní hospodářství.

2. Co Vás na vinařství baví?

Skvělá je především rozmanitost činností, práce s přírodou a s tím spojený napínavý koloběh přírody. Každý vinařský rok je proto jedinečný.

3. Jaké jsou Vaše oblíbené odrůdy?

Mám rád všechny odrůdy, které pěstujeme. Každá odrůda má své speciální vlastnosti, které jako celek odráží velkou mnohotvárnost a pestrost (výraz, barvu, čas zralosti, atd.).

4. Jakou preferujete kombinaci vína a jídla?

Preferuji takový vinný doprovod, kdy se víno a jídlo vzájemně doplňují, ale neruší se a nepřebíjí se.

5. Jaké plány máte do budoucna?

V minulých letech jsme se potýkali s intenzivními obdobími horka a sucha, takže se chceme pokusit vyrovnat tuto nepřízeň kapénkovou závlahou našich keřů.

Děkuji Andreasovi za jeho čas a přeji hodně vinařských i marketingových úspěchů. Vy ostatní neváhejte někdy ochutnat výborná vína Graf Hardegg, určitě nebudete zklamáni.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en