Rozhovor s Anou Đogić

S Anou jsem se seznámila ve Wachau, kde prezentovala známé, burgenlandské vinařství Umathum z Frauenkirchen. Působí zde jako enoložka a zároveň umí osobně skvěle představit portfolio vín, které je opravdu působivé. Vinařství zaujme už svým názvem, Umathum bývá překládáno jako „um den Dom“, tedy za dómem. Rodina se vždy věnovala pěstování a produkci vína, ale až do 80. let jen jako součást hospodářství, nikoli samostatně. Des už se věnují výhradně vínu a na 35 hektarech pěstují především domácí, modré odrůdy, jakými jsou Blaufränkisch, Sankt Laurent a Zweigelt. Zbytek produkce doplňují bílými víny z Pinotu Gris nebo z vzácného Gelber Traminer. Ale těžiště jejich produkce tvoří plná, strukturované červená vína, která většinou zrají mnoho měsíců v dubových sudech.

Vinařský svět se podařilo okouzlit Josefu Umathum v roce 1991 s červeným cuvée „Heideboden“, dodnes je to jedno z nejlepších rakouských vín s velkým potenciálem k archivaci. Za zmínku stojí i další špičkové vinice, Kirschgarten nebo Ried Hallebühl. A vína, která mě nejvíce zaujala? Z bílých určitě směs Gelber a Roetr Traminer v ročníku 2017, plné, hřejivé víno s tóny zralých hrušek a koření. Červená byla excelentní všechna, jmenuji například Blaufränkisch, Kirschgarten, 2015 nebo legendární Heideboden, 2016. Vyvážená, hladká vína, opravdová špička mezi rakouskými červenými. Vše je navíc pěstováno a vyráběno v souladu s přísnými pravidly biologicko-dynamického sdružení Demeter.

Poprosila jsem Anu o zodpovězení mých tradičních otázek, zde jsou její odpovědi:

1. Jak jste se dostala k vinařství a jakou školu jste studovala?

Nepocházím sice z vinařské rodiny, ale víno mě vždy zajímalo. V roce 2013 jsem zakončila studium vinohradnictví v Záhřebu.

2. Co Vás na vinařství baví?

Práce, kterou mám nejraději je většinou míchání a ladění vína do cuvée před plněním.

3. Jaké jsou Vaše oblíbené odrůdy?

U nás ve vinařství mi nejvíce chutná Blaufränkisch, jinak Riesling a Pinot noir.

4. Jakou preferujete kombinaci vína a jídla?

Bílé víno k rybě nebo k těstovinám, ale desertní vína k sýrům místo moučníku.

5. Jaké plány máte do budoucna?

Neustále zlepšovat kvalitu našich vín.

Děkuji Aně za její čas a odpovědi. Kdo ještě neochutnal jedinečná vína Umathum, tak si může udělat výlet přímo k nim, do Frauenkirchen v Burgenladu. Samotné vinařství, i okolní krajina jsou zážitkem, tak neváhejte 🙂

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en