Jako první článek nového roku jsem si pro vás připravila slíbený rozhovor s vinařem Arminem Huberem ze Strassu, zde jsou jeho zajímavé odpovědi.
1. Jak jste se dostal k vinařství a jakou školu jste studoval?
Naše rodina vlastní vinařství od roku 1459, do roku 1895 pod jménem Springer. Rodina Springerova měla tři dcery, z nichž nejstarší si vzala mého předka Hubera ze St. Johann ve Wachau a společně vinařství převzali. Až do roku 1968 bylo hlavní činností statku produkce obilí a výroba mouky, byl to tedy spíš mlýn než viniční statek, můj dědeček byl ještě jako poslední z rodu vyučeným mlynářem. Od roku 1972, kdy provoz převzal můj otec Hermann Huber, se věnujeme pouze vínu a jeho výrobě.
Já osobně jsem se do chodu vinařství zapojil v roce 1996 a od roku 2010 jsem jeho ředitelem. Studoval jsem vinařskou školu v Kremž,i a po té jsem absolvoval praxi u renomovaných vinařů v Itálii a ve Francii. V roce 2000 jsem promoval na Ekonomické univerzitě ve Vídni, v oboru marketing a obchod.
2. Co Vás na vinařství baví?
Nejvíce mě těší, že je moje práce provázaná s přírodou a já mohu právě v souznění s přírodou pracovat a pozorovat její vývoj jak při růstu révy vinné, tak při výrobě vína.
3. Jaké jsou Vaše oblíbené odrůdy?
Určitě Riesling a Grüner Veltliner z Kamptalu, kde mají obě odrůdy ideální podmínky. Z mezinárodních odrůd je to Chardonnay, které mě fascinuje svou různorodostí.
4. Jakou preferujete kombinaci vína a jídla?
Nejraději mám kombinaci lehkého Grüner Vetliner se studenými předkrmy, typickými pro Heuriger. Ale také vyzrálý Riesling z kopce Heiligenstein k sladkému desertu. Nejdůležitější je sladit vybrané víno a pokrm tak, aby došlo k vzájemné harmonii.
5. Jaké plány máte do budoucna?
Obstát na trhu, který je stále náročnější a v čase se navíc dost mění, ale zároveň zachovat a stále zlepšovat kvalitu našich vín. Víno chci jak doposud vyrábět coby přírodní produkt, který nezatěžuje životní prostředí. Proto nyní pracujeme na přerodu našeho vinařství na bilogický provoz a od tohoto roku 2017 budou naše vína poprvé v režimu bio. Staneme se tedy prvním vinařstvím ve Strassu, které bude takováto vína nabízet a doufáme, že se tento k přírodě šetrný způsob vinařství stane měřítkem pro všechna vína ze Strassu.
Děkuji Arminu Huberovi za čas a jeho odpovědi, těším se na viděnou někdy zase v Kamptalu u jeho vynikajícího Rieslingu nebo Grüner Veltlineru.