Na konci března jsem se zúčastnila degustace vín z Bordeaux za osobní účasti paní Bernadette Thienpont, jejíž rodina pokračuje v dlouholeté tradici pěstování a výroby vína. Reportáž z celé akce najdete na webu v jednom z předchozích článků. Zde se dozvíte více o samotné Bernadette, jak se dostala k vinařství a další zajímavé odpovědi.
1. Jak jste se dostala k vinařství a jakou školu jste studovala?
Za prvé, já neplánovala věnovat se vinařství, ačkoliv mí rodiče byli vinaři. K tomuto srdečnímu „zaměstnání“ mne dovedlo ochutnávání různých vín ze světa běhenm mého studjního pobytu v Londýně. Studovala jsem ekonomii (mám titul BBA z USA) a poté, abych si prohloubila svoje znalosti o víně, jsem absolvovala intenzívní kursy na Vinařské Universitě v Bordeaux. Od té doby jde o každodenní zdokonalování se při práci.
2. Co Vás na vinařství baví?
Objevování nových vín je dozajista nejvíce vzrušující stránka mé práce, stejně tak jako vnímání zrání vín a snaha o odhalení výrazů jednotlivých oblastí a způsobů zpracování.
3. Jaké jsou Vaše oblíbené odrůdy?
Těžká otázka…všechny, byť jsou tak různé…to je jako s dětmi.
4. Jakou preferujete kombinaci vína a jídla?
Záleží na roční době…velká bílá vína (z Alasaska či Burgundska) s rybou či telecím…velká zralá vína z Bordeeaux ke zvěřině.
5. Jaké plány máte do budoucna?
Vždy dělat nejvíce, co lze pro kvalitu našich vín a vždy dělat nejvíce, co lze pro spokojenost našich zákazníků.
Děkuji Bernadette za její čas a odpovědi, těším se třeba někdy na viděnou u rodiny Thienpont v Bordeaux.