Rozhovor s Christophem Bauerem

K vínům od Christopha Bauera jsem se dostala stejně jako k mnohým dalším ve vinotéce v Retz. Majitelka Weinquartier mi loni velmi chválila jedinečný sekt Blanc de Noirs Brut Nature vyrobený z pouze z hroznů Pinot noir, zrající 33 měsíců na láhvi. Na její doporučení jsem si ho zakoupila a byla jsem nadšená, Christoph spolu se svou ženou Heidi právem získali za tento skvost 90 bodů v prestižním hodnocení časopisu Falstaff. Za zmínku určitě stojí i další vína, rodinné vinařství Bauer pěstuje na 20 hektarech v okolí Jetzelsdorfu v Pulkautalu tradiční odrůdy jakými jsou Grüner Vetliner, Riesling nebo Zweigelt, portfolio dokreslují i internacionální Pinot noir nebo Grauer Burgunder. Díky stále teplejšímu klimatu se na vinicích daří také Cabernetu Sauvignon a Merlotu, tyto dvě odrůdy tvoří červené cuvée Roter Schatz, měla jsem možnost ochutnat ročník 2016 a určitě ho vyzkoušejte, hebké a hřejivé víno s tóny skořice, tabáku a ostružinové marmelády. Všechna vína jsou pěstována i vyráběna v souladu s principy biologicko-organického vinařství. 


Poprosila jsem Christopha o zodpovězení mých otázek, zde jsou jeho zajímavé odpovědi:

1. Jak jste se dostal k vinařství a jakou školu jste studoval?

O vinařství se u nás staráme již ve třetí generaci. V roce 1992 jsem odmaturoval na vinařské škole v Klosterneuburgu, ale až po dalších deseti letech jsem nastoupil do našeho podniku. Mezitím jsem byl na praxi v Itálii, Jižní Africe a v Austrálii. Také jsem působil ve velkoobchodě s vínem ve Vídni. Vystudoval jsem i Weinakademie v Rustu.

2. Co Vás na vinařství baví?

Určitě rozmanitost, jeden den jsem na vinici, další ve Francii na veletrhu nebo se věnuji ochutnávkám a rozvozu vína našim zákazníkům. Výjimečným momentem je pro mě i chvíle, kdy se octne nový ročník v lahvích a člověk drží výsledek své celoroční práce konečně v rukách.

3. Jaké jsou Vaše oblíbené odrůdy?

Grüner Veltliner ve všech jeho podobách: klasický, zralý a plný, ale i školený v dřevěných sudech. Mám rád i Zweigelt, protože jeho hrozny u nás dosahují perfektní zralosti a nyní ho necháváme dozrát v našem novém dubovém sudu. Skvělý je i Pinot noir z chladnějších ročníků jako například 2016, na druhou stranu v teplejších letech, třeba v roce 2018 je výborný i Cabernet Sauvignon nebo Merlot.

4. Jakou preferujete kombinaci vína a jídla?

Rád se nechám v restauraci překvapit nezvyklou kombinací, když to spolu dobře funguje. Pokud mi víno a jídlo dohromady nechutnají, tak nemám potom chuť ani na jedno z nich. Složitější víno, které pokrm výborně doprovodí, mě však neruší vůbec.

5. Jaké plány máte do budoucna?

Každý rok vyrábět dobré víno a v dlouhodobém horizontu předat svým dětem prosperující podnik.

Děkuji Christophovi za jeho čas a odpovědi, do budoucna mu přeji hodně úspěchů a skvělých vín. Kdo by si chtěl vína rodiny Bauer zakoupit, tak má možnost ve vinotéce Weinquartier v Retz, přímo u Bauerů ve vinařství (http://www.bauerwein.at/de/pages/adresse-und-anreise-3.aspx) nebo v rámci jarní akce Weintour Weinviertel o víkendu 27. a 28. dubna.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en