S víny z vinařství Pesau jsem se setkala úplnou náhodou loni v restauraci Esslokal v Hadersdorfu. Ta se sice nachází v Kamptalu, takže bych tam vína z Weinviertlu úplně nečekala, ale spoluvlastní ji Sebastian Pesau, což je bratranec právě Georga. Velmi mě zaujaly jejich netradiční odrůdy, jako Muskat Ottonel nebo Roesler, obě vína skvěle provedená. Zapátrala jsem dál v jejich sortimentu a nechybí ani tradiční Grüner Veltliner a Riesling.
Požádala jsem Georga o zodpovězení mých pěti tradičních otázek, zde jsou jeho odpovědi:
1. Jak jste se dostal k vinařství a jakou školu jste studoval?
Má rodina se zabývá vinařstvím již více jak 400 let, přičemž se vždy zkušenosti a znalosti předávaly z generace na generaci. Momentálně vedu nás rodinný podnik se svým bratrem Andreasem. Dva další bratři pracují buď v jiném vinařství, nebo v jiné branži, ale dodnes jsou s naším podnikem velmi spojeni.
Andreas studoval vinařskou školu v Mistelbachu a dále se vzdělával při spoustě cest za vínem po celém světě. Stará se nyní hlavně o vinice a o sklep.
Já jsem vystudoval obor „Vinařství, enologie a vinařské hospodářství“ na Universität für Bodenkultur ve Vídni a k tomu ještě management inovací v Grazu. Doplnil jsem to ještě vzděláním v oboru sommeliérství.
Dnes tedy můžeme kombinovat poznatky z našeho vzdělání se zkušenostmi předchozích generací.
2. Co Vás na vinařství baví?
Nejvíce mě baví hospodařit na naši historických polohách v okolí Falkensteinu, z nichž některé byly založeny již v roce 1309. Když se podaří každou vinici osázet odpovídajícím vínem a pracovat s jedinečností falkensteinského podloží, dělá mi to velkou radost.
3. Jaké jsou Vaše oblíbené odrůdy?
Můj absolutní favorit je Grüner Veltliner Hned za ním stojí Riesling, který na našich vápenitých půdách (u nás částečně na povrch vystupují celé skály vápence jako na Pálavě) dosahuje silné mineralita a odrůdové typičnosti.
4. Jakou preferujete kombinaci vína a jídla?
V tomto ročním období preferuji předevší zvěřinu z okolí Falkensteinu s našimi víny, skvělá je do růžova upečená srnčí svíčková s bramborovo-celerovým pyré a k tomu intenzivní Veltlíner (například Unter Brüern) nebo zajíc v omáčce z červeného vína (nejlepší bude z Roesler Ried Rosenberg) samozřejmě spolu s Roeslerem z vinice Rosenberg.
5. Jaké plány máte do budoucna?
Máme velké plány do budoucna, rádi bychom naše vinařství renovovali tak, aby vznikl nový prodejní a degustační prostor. Ale také bychom chtěli zařadit čím dál více směr šetrné, biologické práce na vinici. Co se posledního jmenovaného týká, čeká nás ještě přemýšlení a plánování kompletní změny.
Děkuji Georgovi za jeho čas a přeji do budoucna hodně úspěchů. Kdo by chtěl ochutnat jejich vína, tak se určitě můžete po předchozí domluvě zastavit přímo ve vinařství ve Falkensteinu, zde je kontakt https://www.pesau.at/kontakt. Je to moc fajn výlet, výšlap na zříceninu hradu a odměna v podobě ochutnávky skvělých vín je výborná kombinace