Rozhovor s Karlem Proidlem

S Karlem Proidlem jsem se seznámila v rámci Weinfrühling, jako vinař pokračuje v dlouhé rodinné tradici a produkuje skvělá vína z těch nejlepších poloh v okolí Senftenbergu v Kremstalu. Moc mi chutnal jeho Riesling Hochäcker 2016 nebo Grüner Veltliner Pellingen 2016, experimentuje ale i s novými odrůdami jako je Muscaris. Doporučuji i navštívit rodinné Heuriger, které pořádají několikrát do roka, výborná vína plus kvalitní pokrmy zaručeny.

Zde jsou Karlovy odpovědi na mé otázky:

1. Jak jste se dostal k vinařství a jakou školu jste studoval?

Pocházím z vinařské rodiny, takže jsem už od mala projevoval o tento obor zájem a chtěl jsem v rodinné tradici pokračovat. Studoval jsem vinařskou školu v Krems a dále následovala praxe ve vinařství Knoll ve Wachau, které si velmi cením, byl jsem ale i v Burgenlandu ve vinařství Feiler Artinger nebo na Novém Zélandu ve vinařství Framingham. Absolvoval jsem i spousty studijních cest po Austrálii, Itálii nebo Španělsku. V roce 2015 jsem složil zkoušky v oboru vinohradnictví a enologie.

2. Co Vás na vinařství baví?

Nejvíce mám rád život v souladu s přírodou, její denní změny. Ačkoli je každý vinařský rok, co se týká práce na vinici stejný, tak je přesto každý ročník jiný a přináší nové zkušenosti. Důležitý je pro mě také osobní kontakt se zákazníky.

3. Jaké jsou Vaše oblíbené odrůdy?

Můj oblíbenec je ryzlink, následovaný veltlínským zeleným. Nově vysazujeme také odrůdy odolné plísním a houbám, například Muscaris.

4. Jakou preferujete kombinaci vína a jídla?

Nemám žádnou vyloženě oblíbenou kombinaci, záleží hodně na sezóně, ale hodně důležitá je pro mě kvalita.

5. Jaké plány máte do budoucna?

Trávit více času při práci s půdou, aby se dlouhodobě udržela zdravá půdní struktura na vinicích. Máme v plánu i přestavbu sklepa, ale nejdůležitější pro mě zůstává být stále menším výrobcem vína a zachovat si naši kvalitu života.

Moc děkuji Karlu Proidlovi za rozhovor, přeji mu do budoucna hodně úspěchů nejen na vinici a těším se zase někdy na viděnou v jeho Heuriger!

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en