S Kerstin jsem se seznámila ve vinotéce Weinquartier v Retzu, kde jsem k ochutnání dostala její mladé víno. Grüner Veltliner Hochsteinberg ročníku 2016 v kategorii DAC mě velmi zaujal, rozhodla jsem se proto Kerstin požádat o rozhovor, zde jsou její zajímavé odpovědi.
1. Jak jste se dostala k vinařství a jakou školu jste studovala?
Společně s mojí sestrou obhospodařujeme šestnáct hektarů vinic a skoro 35 hektarů zemědělské půdy, na které pěstujeme hlavně dýně. Naši rodiče Helga a Josef společně vybudovali a vedli vinařství v Pillersdorfu, bohužel náš otec před sedmi lety zemřel na rakovinu. Převzaly jsme tedy provoz se sestrou Nadine a stále je v něm aktivní i naše matka Helga.
Vystudovala jsem ve Vídni ekonomickou universitu a po té jsem se vrátila zpět do vinařství.
2. Co Vás na vinařství baví?
Nejvíce mě baví různorodost naší práce, každý rok je ve vinařství specifický a odlišný, v tom je naše činnost jedinečná.
3. Jaké jsou Vaše oblíbené odrůdy?
Pro náš region je typický především Grüner Veltliner, ale jako vinařka považuji každou odrůdu za výjimečnou.
4. Jakou preferujete kombinaci vína a jídla?
Mám ráda krémovou polévku z Veltlínu DAC se skořicí a k tomu dobrý Grüner Veltliner opět v kategorii DAC nebo steak s cuvée Exklusiv Nadine, ale i čokoládový koláč s několik doušky ledového vína Grüner Veltliner 2015.
5. Jaké plány máte do budoucna?
Produkovat vína skvělé kvality s v souladu s přírodou.
Děkuji Kerstin za odpovědi a přeji hodně nejen vinařských úspěchů. S vámi ostatními se těším někdy na viděnou třeba právě u Schüllerů v Pillersdorfu a u jejich skvělých vín.