Rozhovor s Leopoldem Uibelem

Nedávno jsem při své návštěvě Rakouska měla možnost ochutnat a porovnat tři zajímavá vína z pro mě nepříliš známých vinařství, jednalo se sice o tradiční odrůdu Grüner Veltliner, ale pěstovanou i vyrobenou v souladu s přísnými bio principy. Takže šlo spíš o naturálnější vína s méně konvenční metodou vinifikace. Ve srovnání Grüner Veltliner DAC Ried Hinterndorf 2015 z Weinbau Fink&Kotzian, dále Grüner Veltliner Obernalb Beste Lagen 2015 od Weingut Fidesser H&RGrüner Veltliner End des Berges 2015 z Weinhof Uibel, mě nejvíce zaujal poslední jmenovaný vzorek. Oproti ostatním mělo víno nejméně zbytkového cukru (5 g/l, ostatní 5,7 g/l první a 7 g/l druhé), ale lépe vše doplňovala vyváženější kyselinka s pěkným tělem a tóny žlutých jablek a lučních bylin.

Rozhodla jsem se o vinařství Uibel z Ziersdorfu zjistit více a to nejlépe tak, že jsem vinaři Leopoldovi Uibelovi položila své obvyklé otázky, zde jsou jeho zajímavé odpovědi:

1. Jak jste se dostal k vinařství a jakou školu jste studoval?

Pocházím ze staré sedlácké rodiny, která po generace obhospodařovala také vinice. Sám jsem po vystřídání různých zaměstnání založil v roce 2007 vlastní vinařství. Studoval jsem hospodářství a program WSET ve Vídni. Mám praxi také z kalifornského Chateau Montelena.

2. Co Vás na vinařství baví?

Nejraději mám na své práci její rozmanitost, kombinaci práce na vinici, ve sklepě a prodeje vína.

3. Jaké jsou Vaše oblíbené odrůdy?

Grüner Veltliner, Chardonnay a Pinot Noir.

4. Jakou preferujete kombinaci vína a jídla?

Jsem otevřený jakékoli kombinaci, která mě bude bavit, k jednomu jídlu současně pasuje i více druhů vín.

5. Jaké plány máte do budoucna?

Chceme naše vína učinit samostatnější, proto pracujeme v souladu s přírodou, která umožňuje rozvíjet mnohotvárnost jejich aroma. Naše vína jsou v souladu s bio a vegan principy, nepřidáváme do nich cukr a snažíme se při jejich výrobě dlouho obejít i bez přidání síry, aby vynikl jedinečný vývoj vína. Chceme klást důraz na ruční sběr hroznů na vinicích a víno doprovázet v jeho přirozené podobě.

Děkuji Leopoldovi Uibelovi za jeho poutavé odpovědi a určitě se někdy osobně zastavím přímo v jeho vinařství, naturální vína mě lákají čím dál více. Je to i zajímavý tip pro vás, až budete mít cestu kolem Ziersdorfu, tak se tam můžete zastavit, pořádají i oblíbené Heurigen (nejbližší termín je od 6. do 29. dubna). Více se dozvíte na jejich webu www.uibel.at

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en