Rozhovor s Monikou Neustifter

S touto mladou a talentovanou vinařkou jsem se seznámila na letošním veletrhu Wine Prague, kde mělo rodinné vinařství Neustifter svůj vlastní stánek. Kromě milého vystupování a výborného vína mě zaujalo, že Monika hovoří skvěle česky. Kdo ví, jak je naše mateřština obtížný jazyk, tak pomyslně smeká. Ochutnala jsem širokou škálu jejich vín a velmi mě zaujal Veltlín, který umí opravdu skvěle. Chutnala mi i červená vína z Zweigeltu nebo z Blaufränkisch.

S Monikou jsem udělala rozhovor, zde jsou mé tradiční otázky a její zajímavé odpovědi:

1. Jak jste se dostala k vinařství a jakou školu jste studovala?

Vyrůstala jsem ve vinařství, bydlíme v Poysdorfu, což je město vína v Dolním Rakousku. Život bez vína tady není vůbec možný. Nejdříve jsem studovala střední školu, obor turistika a gastronomie, kde jsem se učila i češtinu. V té době jsem byla i královnou vína v našem regionu Veltlinerland. Navštívila jsem různé vinařské akce a měla jsem příležitost víno i hodně degustovat. Můj zájem o víno neustále vzrůstal, proto jsem následně studovala na univerzitě FH Burgenland mezinárodní management vína a mezinárodní marketing vína. Procestovala jsem různé vinařské oblasti po celém světě a pracovala jsem i v Novém vinařství na Moravě.

2. Co Vás na vinařství baví?

Práce v rodinném vinařství je mnohostranná, mohu se věnovat všemu: pracovat ve vinohradu, ve sklepě, dodávat víno a navštěvovat zákazníky, pořádat degustace a ochutnávat vína, setkávat se a mluvit s lidmi u nás v Heurigen „Wein.Küche“, věnovat se marketingu, atd. Tyto činnosti nejsou nikdy nudné a to mě na tom nejvíce baví.

3. Jaké jsou Vaše oblíbené odrůdy?

Veltlínské zelené je u nás hlavní odrůda a libí se mi, že z Veltlínu lze vyrobit lehké svěží a ovocité víno, ale i tělnatější, zralé minerální víno. V létě moc ráda piji voňavá, suchá vína jako jsou Gelber Muskateller, Sauvignon blanc nebo naše Rosé Cabernet Sauvignon.

4. Jakou preferujete kombinaci vína a jídla?

U nás v Heurigen „Wein.Küche“ rádi doporučíme ke každému jídlu příhodné víno. I neobvykle kombinace jsou možné. Například zralé Veltlínské zelené ke zvěřině. Ale občas si vybírám vína jenom podle nálady.

5. Jaké plány máte do budoucna?

Rádi bychom ještě více potěšili milovníky vína v Praze a v celé České republice našimi víny. Chceme, aby lidé víno mohli zažít na vlastní kůži, proto nabízíme v našem vinařství řížené degustace a prohlídky sklepa.

Ve vinohradu zkoušíme pracovat bio principech, které chceme v budoucnu rozšířit.

Děkuji Monice za její čas a odpovědi a těším se někdy na viděnou v Poysdorfu u Neustifterů!

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en