Vinařství Bründlmayer je nejen na rakouské vinařské scéně pojem, jejich vína jsou velmi ceněná i v zahraničí. O rozvoj rodinného podniku a celosvětovou slávu se zasloužil právě Willi Bründlmayer, který dnes vede vinařství spolu se svou manželkou Edwige a nejstarším synem Vincentem. V podniku pracují také přední odborníci, jakými jsou Thomas Klinger a Andreas Wickhoff (držitel titulu Master of Wine).
V současné době obhospodařují 80 hektarů vinic v těch nejlepších polohách, například na proslavených kopcích Gaisberg, Heiligenstein nebo Lamm. Prioritou vinařství jsou bílé odrůdy, hlavně typický Grüner Veltliner od lehkého, svěžího vína až po intenzivní víno určené k archivaci. Skvěle umí i Riesling, Chardonnay nebo burgundské odrůdy Weissburgunder a Grauburgunder. Podíl modrých odrůd tvoří zhruba třetinu celkové produkce a výroba červených vín představuje pro rodinu Bründlmayer v této klimatické zóně opravdovou výzvu. V portfoliu vinařství najdeme nejen tradiční rakouské odrůdy St. Laurent a Zweigelt, ale i mezinárodní Pinot Noir, Cabernet Franc nebo Merlot (z posledních dvou jmenovaných vyrábí skvělé cuvée Willi&Vincent).
Willi Bründlmayer byl také jedním z pionýrů rakouského sektu, který vyrábí tradiční šampaňskou metodou a známý hodnotitel vína Hugh Johnson ho právem ocenil jako pravděpodobně nejlepší rakouský sekt. Mým favoritem je Rosé Sekt Brut, s příjemnou chutí kandovaných třešní, karamelu a kvasinek. Z tichých vín nikdy nepohrdnu Veltlinem v kategorii Reserve z vinic Lamm nebo Käferberg. Ke skvostným Rieslingům patří ty z vinic Steinmassel a Heiligenstein.
Poprosila jsem Williho Bründlmayera o zodpovězení mých tradičních otázek, zde jsou jeho poutavé odpovědi:
1. Jak jste se dostal k vinařství a jakou školu jste studoval?
Pocházím z vinařské rodiny a náš podnik jsem převzal v roce 1980, předtím jsem byl ve vinařstvích v Geisenheimu, pracoval jsem také v Burgundsku a ve švýcarském Wallis. Nicméně jsem vystudoval národní hospodářství.
2. Co Vás na vinařství baví?
Růst ve volné přírodě, magické a krásné procesy přeměny na vinicích, ale i ve sklepě.
3. Jaké jsou Vaše oblíbené odrůdy?
Mám rád všechny naše odrůdy, ale nejvíce asi Grüner Veltliner, Riesling a Pinot Noir.
4. Jakou preferujete kombinaci vína a jídla?
To hodně záleží na ročním období, tedy na čerstvosti a aktuálnosti surovin. Sezóna naší zeleninové zahrady je momentálně v útlumu, takže si s potěšením dám dobrou zvěřinu. Hodně mi chutnají i ryby v doprovodu Rieslingu nebo Veltlinu.
5. Jaké plány máte do budoucna?
V příštích týdnech se mimořádně těším na náš sekt Blanc de Blancs Extra Brut. Jinak jsme momentálně v procesu přeměny vinařství na provoz založený zcela na principech biologického vinařství a vinohradnictví, především na tom chci v příštích letech pracovat.
Velmi děkuji Willimu Bründlmayerovi za jeho odpovědi a za čas, těším se, až ochutnám nejen nový sekt, ale i další skvosty z vinařství Bründlmayer. Doporučuji k návštěvě jejich restauraci Heurigenhof Bründlmayer v Langenlois, kde máte jedinečnou možnost ochutnat všechna vína po skleničce a k tomu si dát i vynikající jídla. Navíc nabízí i možnost ubytování, takže neváhejte a naplánujte si výlet do Langenlois.