Rozhovor se Stefanem Wellanschitz

Vinařství Wellanschitz z Neckenmarktu je jedním z nejznámějších producentů vína v oblasti Mittelburgenland, která je proslulá hlavně excelentími podmínkami pro odrůdu Blaufränkisch. Rodinné vinařství Wellanschitz obhospodařuje v současné době 36 hektarů vinic s 95% modrých odrůd. Stefan pracuje jako vedoucí sklepmistr a pokračuje v tradici výroby špičkových vín. Vlajkovou lodí jsou zde Frankovky z různých poloh a červená cuvée, chutnala mi třeba Blaufränkisch Ried Hussi 2015 s tóny tmavých bobulovitých plodů a stopou koření, nebo z kopce Hochberg v ročníku 2016, výborně vyvážené víno se stopou brusinek a višní. Z mezinárodních odrůd se věnují Cabernetu Sauvignon, který dostanete jak jednoodrůdový (Ried Rüsselsgrund 2017), tak i v cuvée Hotter Rote spolu s Zweigletem, Syrahem a Merlotem. Zajímavostí je i sekt Well Brut, vyráběný tradiční metodou z odrůdy Chardonnay a zrající 32 měsíců v láhvi. 

Stefana jsem poprosila o jeho odpovědi na mé tradiční otázky:

1. Jak jste se dostal k vinařství a jakou školu jste studoval?

Ano, pocházím z vinařské rodiny, už po šest generací se věnujeme vinařství. Studoval jsem školu v Klosterneuburgu, která je uznávanou vinařskou školou s dlouhou tradicí.

2. Co Vás na vinařství baví?

Kreativita, rok od roku odlišné výzvy, jak při práci na vinici a ve sklepě, tak i v chuti vína.

3. Jaké jsou Vaše oblíbené odrůdy?

Blaufränkisch.

4. Jakou preferujete kombinaci vína a jídla?

Ne příliš kořeněné masitá jídla a k nim vhodné víno, které je díky tomu v popředí chuti.

5. Jaké plány máte do budoucna?

Rekultivaci vinic, návrat ke kořenům a s tím související obhospodařování vinic a výroba vína na principech biologického vinařství.

Děkuji Stefanovi za jeho čas a přeji do budoucna hodně zdaru nejen ve sklepě a na vinicích. Kdo by chtěl navštívit vinařství Wellanschitz, tak může po předchozí domluvě přímo v Neckenmarktu.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en