LADIES logo WINE

Rozhovor s Filipem Radkovským

Ladies&Wine > Rozhovory > Rozhovor s Filipem Radkovským

Tentokrát jsem udělala menší výjimku a následující řádky budou o zajímavém moravském vinařství „Sklep Padesatosm“ z Pavlova. Asi většina z vás ví, že se věnuji převážně rakouským vínům, ale na letošním zábřežském food festivalu jsem ochutnala tak skvělé růžové, že jsem neodolala a zapátrala více po jeho původu. Malé vinařství vedou dva talentovaní mladíci Jakub Sikora a Filip Radkovský, kteří se netají láskou k přírodním, tedy spíše naturálním vínům. Drží se známého hesla, že „Kvalita se rodí ve vinici“ a nejsou přáteli velkých zásahů do vína při jeho výrobě. Proto nabízí vína nefiltrovaná, nečiřená, a pokud to kvalita ročníku dovolí, tak i nesířená.

Jejich doménou jsou oranžová vína, ale zaujali mě především svým Rosé 2017 z odrůdy André. Skvělé letní víno, s krásnou temně malinovou barvou, vyšší viskozitou a vůní lesních jahod. V chuti mě osvěžila řízná kyselinka a tolik typická zemitost, která je naturálním vínům vlastní. Prostě konečně pěkné, suché rosé z Moravy, navíc v dobrém poměru ceny a kvality.

Poprosila jsem Filipa Radkovského o zodpovězení mých tradičních otázek, zde jsou jeho odpovědi:

1. Jak jste se dostal k vinařství a jakou školu jste studoval?

K vinařství jsem se dostal až na vysoké škole při studiu Vinohradnictví a vinařství na Mendelově univerzitě v Brně, kde se začal tvořit můj vztah k vínu. Já, a ani kolega Jakub Sikora nepocházíme z vinařské rodiny a k vínu jsme přišli až při studiích na vysoké škole. Po škole jsme se chtěli realizovat ve výrobě vína, které by bylo podle našich představ a mohli tak naplno využít poznatků, které jsme během studia získali. Pronajali jsme si starý sklep v Pavlově a vdechli mu znovu život.

2. Co Vás na vinařství baví?

Je to spousta věcí... Baví mě, že se člověk může vrátit v čase a vyrábět vína tak, jak to dělali naši předci. Pouze za pomocí přírody, gravitace a vlastní síly. To byl také důvod, proč jsme si před rokem do vinařství pořídili Kvevri nádoby a zkoušíme tak technologii výroby starou více jak 6 000 let. Baví mě práce s přírodou a skutečnost, že se člověk v oboru neustále vzdělává.

3. Jaké jsou Vaše oblíbené odrůdy?

Mezi mé oblíbené odrůdy patří Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský a Frankovka.

4. Jakou preferujete kombinaci vína a jídla?

Preferuji výborné víno a tomu výborné jídlo. Mám rád sekty, protože se hodí skoro ke všemu, člověk tak nemusí vymýšlet složité kombinace.

5. Jaké plány máte do budoucna?

Do budoucna bychom chtěli mít vlastní vinohrad, na který už pomalu šetříme.


Děkuji za poutavý rozhovor a přeji mnoho štěstí a radost nejen ve sklepě, ale také snad už brzy s vlastními vinicemi. Kdo by chtěl Sklep Padesatosm poznat osobně, tak se neváhejte obrátit na https://www.facebook.com/padesatosm/ nebo na http://padesatosm.cz/