LADIES logo WINE

Rozhovor s Philippem Bründlmayerem

Ladies&Wine > Rozhovory > Rozhovor s Philippem Bründlmayerem

S víny od Philippa jsem se seznámila přes e-shop Wein&Co., kde jsem hledala nová zajímavá vinařství, která ještě neznám. Vinařství založil jeho tatínek Josef a momentálně ho vede syn Philipp, snaží se o produkci odrůdově čistých a typických bílých vín z Kremstalu a nutno říci, že mu to jde skvěle. Jejich základní Grüner Veltliner Lössterassen 2019 je dokonalou ukázkou svěžího a pepřového Veltlínu, za ochutnání stojí i zralejší vína z Ried Vordernberg nebo Ried Kaiserstiege. Kromě Veltlineru nezapomeňte ochutnat ani Riesling nebo Neuburger.

Požádala jsem Philippa o rozhovor, zde jsou jeho odpovědi:

1. Jak jste se dostal k vinařství a jakou školu jste studoval?

Jsem z vinařské rodiny, ale naše rodinná tradice není nikterak dlouhá a nemáme za sebou staletí vinaření. Můj tatínek si z koníčka udělal zaměstnání v roce 1990 a vybudoval malé, butikové vinařství. V roce 2015 jsem ho po ukončení vzdělání převzal a dnes obhospodařujeme 25 hektarů vinic ve východním Kremstalu. Zaměřujeme se na tradiční rakouské odrůdy a polovina produkce jde na export.

2. Co Vás na vinařství baví?

Nejlepší je, že člověk může svými víny reprezentovat náš region. Cíl je pro mě stále stejný, produkovat špičková suchá vína, u kterých poznáte, že jsou z Kremstalu. Práce s přírodou a rozdílné výzvy každého ročníku dělají vinařský život velmi rozmanitý a někdy i napínavý.

3. Jaké jsou Vaše oblíbené odrůdy?

Určitě naše národní odrůda Grüner Velltiner, je to ideální víno ke všemu, ať už k popíjení na terasu nebo jako doprovod k rozmanitým pokrmům při kulinářském večeru. Dále je zajímavý král odrůd Riesling, který má vysoké nároky na půdu, kde roste.

4. Jakou preferujete kombinaci vína a jídla?

Je jich hrozně moc, ale mám rád vyzrálý Veltliner a Tafelspitz, to je výborná kombinace.

5. Jaké plány máte do budoucna?

Líbí se mi vinařství založené na biologických principech, to je směr, kterým v budoucnu chceme jít, a připadá mi smysluplný. To je asi největší úkol pro příští roky, ale jinak je to stále vyrábět typická vína pro naši oblast a přitom brát ohled na přírodu.

Děkuji za čas a přeji hodně úspěchu nejen na vinici, kdo by měl zájem vína ochutnat, tak je seženete ve Wein&Co. v kamenných prodejnách, on-line nebo přímo ve vinařství v Grunddorfu, když už se dá zase cestovat, tak toho využijte na doplnění zásob (https://www.philipp-bruendlmayer.at/contact/)