Smetanová bramborová polévka

Máte zásoby sušených hub? V tom případě je skvěle využijete v této polévce, houby ji nejen chuťově pozvednou, ale vykouzlí i krásnou vůni. Následující rozpis je pro čtyři osoby, nepíši záměrně množství koření a soli, dejte dle vlastní chuti.

Suroviny

4 střední brambory

1 střední mrkev

půlka menšího celeru

2 hrsti sušených hub

750 ml hovězího vývaru

2 lžíce smetany na vaření

3 lžíce másla

sůl

černý pepř

kmín

majoránka

Postup

Houby namočíme do studené vody, brambory, celer a mrkev oloupeme, nakrájíme na menší kostičky. V hrnci rozehřejeme máslo, opečeme na něm zprudka zeleninu s brambory, přidáme kmín, osolíme, opepříme a zalijeme hovězím vývarem. Vaříme do měkka. Vodu z hub scedíme, houby přidáme do polévky, zrovna tak dvě lžíce smetany a majoránku. Důkladně promícháme a ještě asi pět minut společně povaříme. 

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en