V legendární vídeňské restauraci si můžete objednat nejen tradiční „Wienerschnitzel“, ale i špenátové knedlíky bohatě zalité přepuštěným máslem a posypané parmezánem. Pokud zrovna nemáte cestu do rakouské metropole, nabízívám na ně následující recept.
Suroviny:
– 600 g čerstvých listů špenátu
– 500 g na kostičky nakrájeného toastu
– 100 g hladké mouky
– 4 vajíčka
– 400 ml mléka
– 200 g másla
– 40 g parmezánu
– 2 stroužky česneku
– muškátový oříšek, sůl, černý pepř
Postup:
Špenát propereme v proudu studené vody a odstraníme stopky, následně ho blanšírujeme zhruba pět minut v horké vodě, scedíme, po vychládnutí odsušíme přebytečnou vodu a nakrájíme na drobnější kousky. Nasekáme na malé kousky i česnek. V míse rozšleháme vajíčka a mléko, osolíme, opepříme a ochutníme strouhaným muškátovým oříškem, do směsi přidáme na kostičky nakrájený toast a dobře promícháme. Přisypeme mouku, nastrouhaný parmezán (zhruba polovinu uvedeného množství, zbytek si necháme na servírování), špenát a česnek. Důkladně zpracujeme v kompaktní hmotu a rukou tvarujeme kulaté knedlíky.
Vhodíme do vroucí vody a vaříme zhruba 8-10 minut. Před servírováním necháme okapat na kuchyňské papírové utěrce, na talíři přelijeme přepuštěným máslem a posypeme parmezánem.
Ideální vinný doprovod je řádně vychlazené mladší bílé víno, zkuste třeba ročník 2016, nějaký svěží Grüner Veltliner nebo Rivaner.