Špenátové knedlíky podle Figlmüllera

V legendární vídeňské restauraci si můžete objednat nejen tradiční „Wienerschnitzel“, ale i špenátové knedlíky bohatě zalité přepuštěným máslem a posypané parmezánem. Pokud zrovna nemáte cestu do rakouské metropole, nabízívám na ně následující recept.

Suroviny:

– 600 g čerstvých listů špenátu

– 500 g na kostičky nakrájeného toastu

– 100 g hladké mouky

– 4 vajíčka

– 400 ml mléka

– 200 g másla

– 40 g parmezánu

– 2 stroužky česneku

– muškátový oříšek, sůl, černý pepř

Postup:

Špenát propereme v proudu studené vody a odstraníme stopky, následně ho blanšírujeme zhruba pět minut v horké vodě, scedíme, po vychládnutí odsušíme přebytečnou vodu a nakrájíme na drobnější kousky. Nasekáme na malé kousky i česnek. V míse rozšleháme vajíčka a mléko, osolíme, opepříme a ochutníme strouhaným muškátovým oříškem, do směsi přidáme na kostičky nakrájený toast a dobře promícháme. Přisypeme mouku, nastrouhaný parmezán (zhruba polovinu uvedeného množství, zbytek si necháme na servírování), špenát a česnek. Důkladně zpracujeme v kompaktní hmotu a rukou tvarujeme kulaté knedlíky.

Vhodíme do vroucí vody a vaříme zhruba 8-10 minut. Před servírováním necháme okapat na kuchyňské papírové utěrce, na talíři přelijeme přepuštěným máslem a posypeme parmezánem.

Ideální vinný doprovod je řádně vychlazené mladší bílé víno, zkuste třeba ročník 2016, nějaký svěží Grüner Veltliner nebo Rivaner. 

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en